Възобновява се процедурата за изграждане на тол-системата, съобщи регионалният министър

В рамките на година тя трябва да покрие републиканската пътна мрежa

"Тази седмица възобновяваме процедурата за избор на изпълнител за изграждане на електронната тол-система". Това съобщи днес регионалният министър Лиляна Павлова, която днес е във Варна, където е гост на тържествата по повод празника на града, съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Търгът за избор на изпълнител бе спиран вече на два пъти поради жалби на фирми, участвали в търга. Министърът изрази надежда до пролетта на следващата година процедурата да приключи с избран изпълнител, който ще има 18 месеца, за да изгради системата. В рамките на година тя трябва да покрие републиканската пътна мрежа, а след това, в срок от 6 месеца, да се свърже и с информационните системи на полицията, митниците и др., за да се осъществява контрол над трафика и добра събираемост на пътните такси.

„След въвеждането й ще имаме значително, поетапно увеличение на приходите, които ще реинвестираме в строителство и рехабилитация на пътища. С новите цени на винетките сега са около 300 млн.лв. годишно, но с въвеждането на по-справедливите тол-такси очакваме повишение“ отбелязва министър Павлова.

Обявени са всички търгове за избор на строителство, за които има готовност по отношение на разширението на пътя Бургас- Слънчев бряг, обявява още регионалният министър. Най-приоритетни са обходите на Ахелой и Поморие, като критични участъци. Те ще са най-важния акцент в строителния сезон догодина, който ще стартира с тяхното строителство  и като част от проекта за четирилентов път между Бургас и курортите на север.  

По отношение на участъка до Варна министър Павлова коментира, че е възложила на Агенция „Пътна инфраструктура“ да се направи пълен анализ, къде е възможно да се изгради трета лента, за да се облекчи трафика и минимизират в максимална степен произшествията. „За средства ще разчитаме в максимална степен на приходите, които имаме от  винетките и тол-таксите“, уверява тя.