НАП развали сделки на длъжник от Добрич

От началото на годината от данъчното са подали още 5 искания до съдилищата

При ревизия на физическо лице от Добрич инспекторите от НАП Варна установяват  укрит и незаплатен дължим данък в особено големи размери. За да попречи на приходната агенция да събере дължимия данък, след връчване на ревизионния акт само за един ден добруджанеца  се разделя с притежаваните от него три имота, като ги продава на свой близък. Единият от имотите е питейно заведение на два етажа в центъра на града, с площ от 130 кв.м., а другите два имота са магазини. С цел да защитят интересите на държавата и съберат дължимия данък, публичните изпълнители от териториалната дирекция са подали  искане до съда да обяви сделките, в размер на над 110 000 лева, за недействителни. На всички инстанции съдът е обявил сделките за недействителни и предстои публичните изпълнители да обявят на търг имотите., съобщават от звено "Комуникации" на ТД на НАП Варна - офис Добрич.

 От НАП Варна напомнят, че според разпоредбите на Данъчно – осигурителния процесуален кодекс Националната агенция за приходите има право да поиска от съда да обяви за недействителни определени сделки, сключени с цел държавата да не може да събере своите вземания. НАП може да поиска разваляне на сделки, дори те да са сключени преди приключването на ревизията, стига имуществото да е продадено или прехвърлено, след като е връчена заповедта за възлагане на ревизия, с която по-късно са установени задълженията.

От началото на 2016 година публичните изпълнители от НАП Варна са подали още 5 искания до съдилищата, с които са поискали обявяване на сделки за недействителни. И по 5-те искания решенията на първоинстанционния съд са в полза на НАП.

Исканията за обявяването на сделки, извършени от некоректни клиенти на Агенцията за недействителни, са част от мерките, които НАП Варна предприема, за да повиши събираемостта на дължимите данъци и защити интересите на държавата.