40 иракчани, натъпкани в два джипа, заловиха в Бурас

Каналджиите са 27-годишен мъж от "Славейков" и 30-годишен бургазлия от "Меден рудник"

40 нелегални иракчани залови полицията в Бургас. На 15 август около 11.20 ч. в ОДМВР – Бургас е получено съобщение за два джипа, преминаващи по бургаския булевард „Проф. Яким Якимов”, в посока от КАТ към кръговото кръстовище на магазин „Метро”, с които вероятно се превозват нелегално преминали границата на България лица.
Своевременно служители на Пето Районно управление - Бургас спрели за проверка джип „БМВ Х 5” и „Мерцедес ML”, със софийска регистрация, управлявани от 27-годишен бургазлия от к-с „Славейков” и 30-годишен бургазлия от к-с „Меден Рудник”. От двата джипа със съдействието на служители от Второ Районно управление – Бургас са изведени общо 40 нелегално преминали / мъже, жени и деца, самоопределили се, като граждани на Ирак/. Двамата български граждани, както и мигрантите са задържани за срок от 24 часа. Спрямо бургазлиите са образувани бързи полицейски производства за каналджийство по чл. 281 от НК, а нелегално преминалите, след като приключат действията на служители от отдел „Миграция” към ОДМВР – Бургас, ще бъдат настанени в специализиран център. 
Днешната акция на бургаската полиция е в контекста на стартиралата в събота специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството, обявена на нарочна пресконференция от главния секретар на МВР - главен комисар Георги Костов. По думите му операцията е наложена от усложнената среда за сигурност, тъй като в момента Бургаска област е критична по отношение на нелегалната миграция. Една от причините е изключително натоварения туристически сезон и големия пътнико-поток, възпрепятстващи проверките на незаконно преминаващите. С цел ограничаване на незаконната миграция и каналджийството са предвидени и допълнителни КПП-та на територията на Бургаска област, които ще бъдат с елемент на изненада за трафикантите. 
Тези допълнителните КПП-та ще проверяват провозните средства за нелегални мигранти, като засилен контрол ще има върху микробусите и вановете. Точното позициониране на новите КПП-та обаче няма да бъде оповестявано, тъй като те ще се създават съобразно оперативната обстановка, бе категоричен главен комисар Костов.