Оставка подаде главният архитект на Стара Загора Иван Кирчев

Заради скандала с Бедечка

Арх. Иван Кирчев подаде оставка като главен архитект на Стара Загора, съобщиха току що от общинския пресцентър.

Лаконичното съобщение гласи, че решението на арх. Кирчев е било взето днес, 16 август, „след разговор и по настояване на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.“

Вчера във фейсбук страницата Запазете Бедечка бе разпространена скандална информация за връзките на главния архитект със застрояването на парк Бедечка. Еко-активистите поискаха оставката му.

Ето какво разкриват екоактивистие:

Главният архитект на Стара Загора и водеща проектантка на застрояването на парк "Бедечка" с един адрес и с една фамилия!? Каква е "обществената тайна" на Стара Загора?

В последните дни стана ясно, че само в началния етап на застрояване на парка се предвиждат 15 (!) четириетажни сгради в комплекс. Последните издадени разрешителни са от месец май - въпреки обясненията на Общината, че не разрешава нищо да се прави с парка и търси решение срещу застрояването му.
Оказва се, че водещ проектант в новия комплекс е Радосвета Кирчева - според публикуваната в социалните мрежи реклама на новия комплекс. При последно отваряне (вчера) на сайта на Камарата на архитектите името Радосвета Кирчева фигурира на един и същ адрес за кореспонденция с името на главния архитект на Стара Загора Иван Кирчев. Сходството във фамилиите е очевидно. Пита се: какви са отношенията между двама Кирчеви? Ако има такива отношения, в конфликт на интереси ли се изгражда нов квартал в зелената площ? Ако няма формален конфликт на интереси, къде остават добрите управленски практики, ако се окаже, че един от нашумелите в страната казуси се свързва с главен архитект? На всички тези въпроси главният архитект и кметът на града следва да отговорят.

Както вече беше съобщено преди време, първото строителство в новия комплекс се свързва с "Шаула" ЕООД и Михаил Михайлов.

Междувременно Общината твърди, че търси решение и дори поиска да й бъде препоръчан адвокат - от страна на защитниците на парка. В последните няколко месеца обаче, въпросният адвокат така и не получава следните документи (само за справка): Техническото задание за ОУП; Съдебните решения, в които е прието, че парк формално не съществува; Искането за екологична оценка на ПУП. Документи, които Общината е издавала във връзка с реституцията на имоти в границите на парк „Бедечка“; Документи, свързани с обезщетения на собственици с имоти, намиращи се на територията на парк „Бедечка“.Решение 1069 от 2003 г. (за промяна предназначението на едната част от парка. Решение 522 по Протокол 32 от 29.12.2005 (одобряване на ОУП с множество забележки); Решение след предложението на Евгений Желев - частта от парка да се застроява; Заявление № 94-Д-00824-1 от 10.02.2011 за възлагане за изработване на ПУП; Решение 1158/26.05.2011 от заседание на ОС за одобряване на Проект на актуализация на ОУП; Проект на актуализация на ОУП с всички приложения.

Пита се: съзнателно ли се саботират възможностите за спасяване на Бедечка? Това съзнателно криене на документи ли е? Защото ако е така, предстоят нови, доста по-сериозни и креативни протести.