Менингит, дизентерия, туберкулоза, шарки и хепатит в Старозагорско

Два нови случая има на туберкулоза в областта

 Дете е заболяло от серозен менингит в гр. Крън  до Казанлък през миналата седмица. Серозният менингит е много сериозно и бързо прогресиращо заболяване, ако не се предприеме своевременно лечение, заболяването може да бъде фатално. Считат се за основен причинител на заболяването ентеро-вируси. Главният път на предаване на човека на инфекция е храна - чрез консумацията на вода, замърсена от вирус, неизмити плодове и зеленчуци и пр.

Летните месеци са период в който растат ентеро-вирусните заболявания и бактериалните инфекции, а в областта за седмицата нарастват драстично случаите на бактериална дизентерия, съобщават от РЗИ.

Удвоява се броя на заболелите от бактериалната дизентерия – шигелози за миналата седмица. 4 нови случая са заведени от епидемиолозите. Общо случаите  в областта на инфекциозната дизентерия са 7 -  от гр. Стара Загора, гр. Чирпан, с. Александрово, гр. Казанлък, с. Горно Ботево, с. Манолово.

Два нови случая има на туберкулоза в областта - от с. Горно Черковеще, с. Ветрен.

Нови два случая на скарлатина от гр. Стара Загора и още два на варицела, с които болните в региона стават общо 11 са регистрирани в РЗИ през изминалата седмица.

Болните от вирусен хепатит в областта са трима, регистрирани в края на юли - от гр. Стара Загора, с. Хан Аспарухово и с. Копринка.

Специалистите съветват за предпазване от опасните летни инфекции – мийте си ръцете по-често от обикновено, измивайте плодовете и зеленчуците не само с вода, а с вода и сапун – обилно.