Путин отстрани руския посланик в България, това е заместникът му

Руският президент Владимир Путин е подписал указ за освобождаването на н. пр. Юрий Исаков от длъжността посланик на Руската федерация в България, предава "Риа Новости". С отделен указ на негово място е назначен Анатолий Макаров, сочи справка на страницата на президентската институция.


"Да се освободи Исаков Юрий Николаевич от длъжността на извънреден и пълномощен посланик на РФ в България", гласи документът за освобождаване на досегашният ръководител на руската дипломатическа мисия. Подобен, но с обратно значение, е и указът за назначаване на Макаров.


Макаров е роден на 31 октомври 1951 година. Владее английски и холандски езици. Дипломат от кариерата е от 1977 година.


От 1994 до 1998 година заема длъжността старши съветник в Постоянното представителство и заместник постоянен представител на Русия в ЕС в Брюксел. От 1998-1999 година е заместник-директор на Четвъртия европейски департамент на външното министерство на Русия.


В периода 1999-2002 година е заместник-директор на Департамента за общоевропейско сътрудничество към ведомството. От 2006 до 2012 година е извънреден и пълномощен посланик на Русия в ЮАР и Лесото. От 2012 година е директор на Департамента за работа със съотечествениците към руското външно министерство.