Николина Ангелкова: Върнахме си руските туристи

Към момента има най-голям ръст от германски туристи

Ръст от 15% или 3 млн. и 100 хил. туристи за първото полугодие у нас, отчете министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й това е най-добрият резултат от 1990 г. и демократичните промени насам. “Надявам се с тези темпове да вървим и до края на годината, за да можем да отчетем и най-успешната година в българския туризъм”, коментира тя.

Събитията, които се случват в международен план са доста неприятни и в сектора предполагат различно пренасочване, отбеляза министърът на туризма. По думите й предвид последните събития в Турция, най-вероятно ще има отлив на български туристи към Турция. За юни има повишение на туристи с 28%, което е рекордно спрямо същия месец на предходните години, отчете още министър Ангелкова пред  Bulgaria ON AIR. Приходите от нощувки за юни също отбелязват осезаем ръст – 163 млн. лева, което е над 20% ръст, добави тя.

“Към момента има най-голям ръст от германски туристи като за първото полугодие, той е около 40%, а само за юни е 65%. В абсолютна стойност са на първо място. От Полша – имаме ръст от 100% за първото полугодие, а за юни – 177%. Румъния продължава да бъде един от най-устойчивите ни пазари и ръстът за тях за юни беше 44%. Върнахме си руските туристи. Великобритания също е в топ 10 и има ръст на британски туристи”, посочи министърът на туризма.

Фокусът на ресорното ведомство ще падне върху културно-историческия туризъм, балнео- и спа туризма, екотуризма, вино и гурме. Целта е България да стане целогодишна дестинация, тъй като в момента 70% от приходите са от летен туризъм, отбеляза Ангелкова.

Шезлонгът и чадърът са сериозно перо върху бюджета на плажуващите. В сайта на Министерство на туризма има приложение, на което може да се провери колко струва “сянката”, но масово туристите не знаят за тази опция.

“Ще разчитаме на медиите да популяризираме тази методика, както и горещия телефон, който непрекъснато уверяваме, че трябва да се ползва за сигнализиране на нередности и предложения”, призова министър Николина Ангелкова.

Тя отбеляза, че на горещия телефон постъпват сигнали най-вече за чистота и че свободната зона не отговаря по размери на платената. Около 300 сигнала сме получили, но не всички са и пряко в компетенциите на Министерството, отбеляза Ангелкова и даде пример със сигналите за липса на касов бон.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"