КЗК отмени решение за обществена поръчка за превоз на пътници в Добрич

Решението подлежи на обжалване пред ВАС

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на кмета на Добрич от 4 февруари, с което се открива процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: „Обществен превоз на пътници по автобусни линии от утвърдените общинска, областна и републиканска транспортни схеми на община град Добрич”, в частта по две от обособените позиции. Комисията възлага на община Добрич да заплати на „Албена Автоекспрес 98”  ООД направените от последния в производството пред КЗК разноски в размер на 2400 лв., представляващи внесената държавна такса и заплатено адвокатско възнаграждение, съобщава topnovini.bg.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

„Албена Автоекспрес 98” ООД е подало жалба , в която е посочено, че с групирането на автобусните линии се нарушават принципите на свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация, тъй като се ограничава кръгът от превозвачи, които биха имали възможност да изпълняват превози по линиите, включени в позицията.

КЗК намира, че с извършеното структуриране на обществената поръчка по обособена позиция № 1 необосновано е ограничено участието на лицензирани превозвачи, които биха могли да изпълняват разписанията на по–малък брой автобусни линии. С разделянето на автобусните линии на самостоятелно обособени позиции и предвиждането на възможността потенциалните участници да подават оферти за една или няколко такива, ще се даде възможност за участие в процедурата на по-широк кръг лица, което от своя страна ще доведе до по-качествен избор на изпълнител на услугата, предмет на поръчката.

Свързано с горепосоченото твърдение е и това за необоснованото завишаване на минимално необходимия брой автобуси за изпълнението на поръчката по обжалваните обособени позиции № 1 и № 3. От Общината са поискали от изпълнителя на поръчката по първата обособена позиция са необходими 20 основни автобуса и 5  резервни, а за трета обособена позиция – 10 основни автобуса и 3 резервни.