САЩ изтегля ядреното си оръжие от Турция, дислоцира го Румъния

Съединените американски щати започват да дислоцират в Румъния намиращото се в Туриция тяхно ядрено оръжие, съобщава европейското онлай-издание Euroactiv. Това се случва на фона на влошаването на отншенята между Вашингтон и Анкара във връзка с казуса с живеещият в САЩ турски проповедник Фехтуллах Гюлен, който турското правителство счита за главен отговорник за неуспешния опит за преврат от средата на миналия месец. Въпреки многократните искания на южната ни съседка за екстрадацията на Гюлен, за момента не се виждат контретни ответни действия на Вашингтон.


"По данни на един от нашите източници, отношенията между двете страни толкова са се обтегнали след опита за преврат в Турция, че Вашингтон е престанал да се доверява на Анкара по въпроса за съхранение на оръжие. Американското въоръжение се пренася в базата Девеселу в Румъния", пише изданието. Също така се отбелязва, че по информация на втори източник, при транспортирането на атомното оръжие е имало значителни технически трудности. "Не е толкова лесно да пренесеш над 20 ядрени глави", заявява вторият източник, който остава анонимен.


В тази връзка Euroactiv припомня, че по време на пуча турската военна база Инджирлик бе оставена без електроснабдяване, а на разположената там американска летателна техника бе забранено да излита и да каца на авиобазата. В последствие командирът на базата беше арестуван и обвинен в съпричастност към опита за преврат.


НАТО отказва коментар по случая. В отговор на отправен към тях конкретен въпрос, военният алианс отговаря дипломатично, че "съюзниците трябва да обезпечават безопасността на разположеното в Европа ядрено оръжие".


Турското и румънското външни министерства, както и Държавният департамент на САЩ са потърсени за коментар. Американските и турските власти са обещали да излязат със становище по случая. След няколко часа Държавният департамент е заявил, че по този въпрос е компетентно външното ведомство на САЩ.


По-рано бившият румънски президент Траян Басеску коментира информацията за дислокацията на ядреният аресенал от базата Инджирлик, като заяви, че на територията на страната не трябва да бъде разполагано атомно оръжие.