Комисия ще оценява на място кандидатурата на града за Европейски град на спорта

Процедурата трябва да приключи до месец ноември

Шестчленна комисия начело с президента на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта (ACES Europe) Джан Франческо Лупатели ще посети Стара Загора, във връзка с кандидатурата за Европейски град на спорта за 2017-та година. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. В нейния състав са още генералният секретар на Асоциацията Хуго Алонсо, Анатоли Илиев –член на Управителния съвет и членовете на Асоциацията Данило Монтанари, Лукаш Ворел и Берислав Чизмек.
Те ще пристигнат в Стара Загора на 20 август 2016 г., за да огледат спортните обекти, да оценят потенциала на града и възможностите за спорт в него. Гостите ще се срещнат с кмета Живко Тодоров и екипа му. Ресорният зам.-кмет Красимира Чахова ще представи спортните бази и събитията, на които градът е бил домакин. Над 30 спортни асоциации, институции и неправителствени организации заявиха с писма подкрепата си за кандидатурата на Стара Загора за Европейски град на спорта. „Кандидатурата ви е още една възможност за успешното развитие на масовия спорт в града и привличането на все повече млади хора и подрастващи да се занимават системно със спорт. Убеден съм, че тя ще бъде много важна за успешното домакинство на редица състезания“, пише в писмото си за подкрепа министърът на спорта Красен Кралев.
Процедурата за избор на Европейски град на спорта трябва да приключи до месец ноември т.г. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe, въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности.
На официална церемония, на 16 ноември 2016 г. в Брюксел, официално ще бъдат обявени победителите в категориите столица и град на спорта.За представители на медиите е предвиден брифинг от 16.00 ч. в залата на Регионалния исторически музей в Стара Загора.