Георги Костов мобилизира малкотърновци срещу бежанците

Днес генералният секретар и новото началство на "Гранична полиция" ще извършат оглед на пограничния район

Главният секретар на МВР Георги Костов и новото ръководство на "Гранична полиция" започват обиколка по границата с Турция днес. Поводът е засилената мигрантска вълна и прогнозите за още повече нелегални , които ще се опитат да влязат у нас през следващите месеци. МВР отчита двойно по-голям брой нарушители - по над 200 души дневно. Според Държавната агенция за бежанците (ДАБ) от началото на годината до края на юли са били подадени 9388 искания за закрила от чужди граждани. Средно всеки месец около 1100-1200 души подават такива молби. Само за миналия месец те са били 1543. Ако напливът продължи, 2016 г. ще бъде рекордна по ръст на нелегални мигранти. Най-много те са били през 2015 г. - 20 391 души. 
Прогнозите за предстояща бежанска вълна е вероятната причина и европейската служба за гранична сигурност "Фронтекс" да изпрати 100 служители, които да подпомогнат охраната на българо-турската и българо-сръбската граница. Очаква се да пристигнат допълнително сили и техническо въоръжение.  
Главният секретар Георги Костов обаче ще разчита и на местното население. Днес той ще се срещне с жителите на Малко Търново, за да иска от тях помощ при залавянето на влезлите незаконно през границата. Някога жителите по границата бяха задължени да докладват за непознати. Полицията обаче вероятно няма да толерира самостоятелните акции на доброволчески група като на Перата, които сами залавят бежанци.