Лудогорец с най-висок клубен коефициент в историята си

В момента разградчани са събрали 27,750 точки

Лудогорец има най-високият клубен коефициент в историята си, сочи ранглистата на УЕФА. В нея се взимат предвид последните пет кампании в Европа. В момента разградчани са събрали 27,750 т.

Преди 10 години България е на немислимото днес 16-о място в ранглистата на УЕФА с 24,582 т., а сега на 29-о с 13,750 т., пред нас е дори Казахстан с 13,875 т. преди снощните мачове. Очевидно ще разминем бившата съветска република, защото, ако Лудогорец очаквано влезе в груповата  фаза на Шампионската лига, получава само от класирането си с бонус 4 т., т.е. националният коефициент се вдига с 1,000.

Реално, с колкото и да се качи рейтингът ни, това няма да доведе до промяна на отборите и кръга, от който ще стартират през следващия сезон. Тимовете от страните от 18-о до 28-о място в класацията на УЕФА тръгват, както следва - шампионът от 2 кв. кръг, носителят на купата - от втория кв. кръг на ЛЕ, а останалите два участника -от първия кв. кръг.

Тъй като Лудогорец вероятно ще е тимът с най-нисък коефициент в груповата фаза на ШЛ (освен ако Копенхаген не отстрани АПОЕЛ Никозия), то при жребия идния четвъртък ще бъде в четвърта урна.

Тимът на Георги Дерменджиев ще заработи 2 млн. евро под формата на бонус и още 12 за участие в групите, пише "Тема Спорт".