Фестивалът "София диша" тази неделя, ще затвори жълтите павета

На 21 август София Диша ще започне на централната софийска улица „Княз Александър I“ (от бул. „Цар Освободител“ до ул. „Ген. Й. В. Гурко“); ще обхване също ул. „Съборна“ (от ул. „Леге“) и части от Градската градина. Известните жълти павета ще бъдат затворени за автомобилно движение. Локацията ще се превърне в пешеходна зона и открита среща с българските културно-творчески индустрии, както и в пространство за спорт и активен начин на живот, от 16.00 до 22.00 часа.
Всяка неделя мултижанровият фестивал за градска култура София Диша затваря за автомобилно движение по една централна софийска улица, за да даде възможност за изява на българските културно-творчески индустрии, образователни и социални инициативи, в подкрепа на спорта, детски занимания и творчеството в 5 тематични зони.
Тази неделя акцентът на фестивала са българските предприемачи – творци и художници - приложници. В Базарната зона ще видим сантименталните обекти на дизайнера на бижута Атанас Константинов от Артефакти, който вплита архитектурни и скулптурни елементи в работата си; изцяло ръчно изработените килими на Lambent от естествени материали – българска вълна и специална техника на изработка; Точка и Точка, който ще представят своите минималистични, изчистени и прецизни порцеланови продукти; художествените творби на илюстратора Яна Казакова – детски книги, картички и подложки и др.
София Диша 2016 застава зад инициативата за активен, спортен живот и в подкрепа на София за европейска столица на спорта 2018 г. Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики и инфраструктура с добри съоръжения, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората.
По време на фестивала в “Спортна зона Decathlon”, разположена в Градската градина, на мястото на бившия мавзолей, ще има за свободно ползване мини-футбол, баскетбол, тротинетки, скейтборд, тенис на маса. Клуб 88 ще обучава участниците в бадминтон от 16.00 до 21.00 ч. Също така посетителите ще могат да се включат в щафетни игри за цялото семейство, организирани от АСЕМ груп, лечебна гимнастика за гръбначния стълб. На разположение на посетителите ще има стена за катерене с инструктори от Фънтопия и Боудърленд, също така обучения по стрелба с лък и волейбол с клуб Тетевен Волей и др.
В “Творческа зона Staropramen” ще видите прожекция филми от Агитпроп, танцови демонстрации и открити уроци от Irish Dance Academy Sofia, изложба – смесена техника на Георги Маринов, музика от радиопредаването Subfaktor и др.
Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.