"Златното евангелие" обогатява фонда на Историческия музей в Омуртаг

Книжното тяло на Четвероевангелието съдържа 382 листа

Четвероевангелие, дарено от руски интендант, обогатява фонда на Историческия музей в Омуртаг. Сред местните то е известно като "Златното евангелие" и пази жив спомена за величавото и трагично време на Освобождението на региона и България, каза за БТА директорът на музея Мирослав Тошев.
Богослужебната книга има интересна история, докато се превърне в един от ценните експонати на институцията. На 15 януари 1878 г. воините на 11-та пехотна дивизия от Руската императорска армия освобождават Осман пазар /днес Омуртаг/. Преди да се изтеглят турските войски и башибозукът опожаряват част от града. Сред изгорелите сгради е и храмът "Свети Димитър". Унищожени са богослужебни книги и църковна утвар. За да не остават местните християни без духовно напътствие интендантът на 11-та пехотна дивизия Николай Благово им подарява "Свещенное евангелие", разказва Тошев.
Руският подарък представлява Четвероевангелие, издадено в Москва, отпечатано в Синодалната типография през 1862 г. То е подвързано с дървени корици, покрити с медни листове, богато профилирани с орнаменти и изображения. Размерът им е 48,5 см на 33 см. Обковът е оцветен със златистожълто лаково покритие. Книгата е имала две закопчалки, които не са запазени. Евангелието е с дебелина 8 см на кориците и книжното тяло.
В срeдата на първа корица е изобразено във висок релеф "Възкресение Христово". Украсата по краищата на корицата е от разцъфнали цветя и растителни орнаменти. Върху втора корица е изобразено "Рождество Христово". Изработката е много прецизна, с подчертаване на детайлите. За корицата са прикрепени четири крачета, на които ляга книгата, обясни историкът.
Книжното тяло на Четвероевангелието съдържа 382 листа. Към последната група са прикачени без номерация четири листа с изображенията на четиримата евангелисти Матей, Марко, Лука и Йоан. Върху бялата страна на листа с изображението на светия евангелист Марко е положен дарствен надпис на руски език.
Четвероевангелието престоява в църковния храм до 26 януари 1973 г., когато отваря врати музеят в града. И въпреки че е имало години, в които служещи в черквата отци проявяват интерес и амбиции за връщането му в храма, "Златното евангелие" остава във фонда на Исторически музей и радва посетители и гостите на града.