Язовирът край с. Извор в предаварийно състояние

Новините

21-08-2016, 10:17

Снимка:

info.slivnitsa.com

Автор:

Екатерина Джутева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Три язовира в Старозагорско са в предаварийно състояние

Язовир Кайлъдере ще бъде изведен от експлоатация до осигуряване на средства за рехабилитацията му

Язовир „Кайлъдере“ в землището на с. Извор ще бъде затворен. За него е изготвено експертно заключение за технологичното и конструктивно състояние на язовирната стена и съоръженията към нея. Заключението е, че язовирът е в предаварийно състояние. С цел предотвратяване на потенциален риск е дадена препоръка язовирът да се използва като ретензионен, т.е. да се поддържа празен и да не акумулира вода.
Направената проверка е по Закона за защита при бедствия, с цел организиране, координация и провеждане на превантивни мерки за недопускане и намаляване на щетите при бедствия.
Експерти от ДАМТН са извършили проверка на техническото и експлоатационно състояние на язовира. Констатирано е, че въздушният откос е с нарушени я- в три участъка с обща дължина 110 м, стената е обрушена почти наполовина вследствие на преливането през 2015г. До м.май водното ниво е свалено с 30 см и източването на язовира продължава до кота мъртъв обем.
По отношение на икономическата ефективност заключението е, че при използване за напояване или рибовъдство е икономически изгодно възстановяването му. Язовирът може да се използва като ретензионен. Специфичното при ретензионните  язовири е, че трябва да са постоянно празни и да имат основни изпускатели, през които да преминават сравнително големи водни количества. Язовири, които се използват с ретензионна цел следва да са в добро техническо състояние, включително язовирна стена, работещ основен изпускател, функциониращ преливник и др.
На база на извършената оценка на работата и ефективността на язовирната стена и съоръженията към нея, становището по изготвената оценка на работата и ефективността на язовирната стена и съоръженията към нея е, че следва язовир „Кайлъдере“  да бъде изведен временно от експлоатация до осигуряване на средства за рехабилитацията му или регистриране на сдружение за напояване на прилежащите му поливни площи. Временното извеждане от експлоатация трява да се осъществи чрез контролирано изпускане на язовира и демонтаж на спирателния кран, който да се съхранява на склад. Преди въвеждането му в експлоатация да се направи цялостно обследване на язовира и съоръженията му.