Вицепрезидентът на САЩ на посещение в Турция днес

Вицепрезидентът на Съединените щати Джоузеф Байдън ще посети Турция в рамките на официална визита в страната. За визитата съобщи по-рано този месец турският министър-председател Бинали Йълдъръм.

Очаква се основната тема на разговор да е казусът с депортацията на проповедника Фехтуллах Гюлен. Анкара твърди, че именно Гюлен, който от 1999 г. живее в САЩ, и неговата организация, наречена от турските власти "Фехтулистка терористична организация" (ФЕТО), носят отговорност за неуспешния опит за държавен преврат в южната ни съседка от средата на миналия месец. В опита да се премахнат поддръжниците на Гюлен от обществения сектор и държавния апарат Анкара устрои масова политическа чистка, засегнала десетки хиляди.

Посещението на американския вицепрезидент идва и на фона на на възстановяването на отношенията между Турция и Русия, както и на сближаването на Анкара с Иран. Анализаторите сочат, че в срещите си с президента Реджеп Тайип Ердоган и с министър-председателя Бинали Йълдъръм Байдън ще трябва да увери турските лидери в подкрепата на Съединените щати след неуспешния опит за преврат през миналия месец.