14 ветрохода изпъват платна за Тол Шипс

Този път ще се проведе в три етапа

Общо 21 ветрохода ще се включат в старта на черноморската регата „Тол Шипс“ в Констанца след 38 дни. Очаква се в първия тур до Новоросийск да вземат участие и 14 руски яхти. До момента е потвърдено и, че за финала във Варна ще акостират 14 екипажа. Въпреки че записванията приключиха още преди около двайсетина дни, организаторите няма да връщат още желаещи да се включат в последния момент, съобщи за Moreto.net председателят на организационния комитет на регатата, кап. Тома Томов.
По думите му уточняването на последни подробности около варненското домакинство е във финалната си фаза. Желание да участват в организацията са заявили над 90 доброволци.
Тази година между 1 и 4 октомври пред Морска гара във Варна ще застанат румънските „Адорнате“ и „Мирча“, руските „Адвенчър“, „Акела“, „Ариал“, „Крузенщерн“, „Мир“, „Надежда“ и „Витяз“, полският „Погория“, италианският „Пандора“ и шхуна от клас Б „Атила“ от държавата Вануату, построена през 1984 година в Билбао. Близо 2000 ще са всички ветроходци от флотилията.
Най-нов от всички съдове тази година ще е българската баркентина „Роял Хелена“, пусната на вода през 2009 година. Най-стар сред участниците е 90-годишният руски „Крузенщерн“. Другият ветеран, който ще се включи в последната гонка е румънската баркентина „Мирча“, строена през 1939 година в Констанца.
По думите на кап. Томов със съдействието на Общината вече са запълнени местата за практиканти на двата български ветрохода – „Роял Хелена“ и „Калиакра“. Бизнесмени от Варна и София пък са си платили да се качат като ветроходци на борда на руските „Мир“ и „Надежда“. Около 3000 лева е издръжката на един практикант по време на регатата. В следващите десетина дни всички участници от българска страна трябва да си извадят визи за Русия.
Този път Тол Шипс ще се проведе в три етапа – от Констанца (Румъния) до Новоросийск (Русия) от 8 до 11 септември, от Новоросийск до Сочи – от 16 до 19 септември, и от Сочи до Варна между 1 и 4 октомври.