Горан се завръща в съда

Бившият охранител пристигна директно от психиатричното отделение на затвора в Ловеч

Бившият охранител Горан Горанов, който в края на февруари преби двама свещеници в Католическата църква в Бургас, а след това нападна и надзирател в затвора, се появи в съда. Той беше доведен от психиатричното отделение в затвора в Ловеч, където търпи ефективно наказание „Лишаване от свобода“ за хулиганство. То обаче трябва да изтече на 1 септември тази година. Днес съда ще решава дали да промени мярката му за неотклонение и да го пусне до гледането на делото му.  
Заради агресивното му поведение и висящите дела прокуратурата настоява Горан Горанов да остане в ареста и след като приключи срокът на наказанието му.
Отделно от това спрямо Горанов има постановена от Бургаския районен съд осъдителна присъда, по която му е наложено ефективно наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години и 4 месеца за извършено от него престъпление - противозаконно държане на огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение.  
Присъдата е била обжалвана, а по този повод в Окръжния съд е образувано наказателно дело, което обаче неколкократно е било отлагано поради назначаване на експертизи. Новата дата на насрочване на делото е 14 октомври 2016 г.
По това дело актуалната мярка за неотклонение спрямо Горанов е „парична гаранция“ в размер на 1500 лв., която е внесена. Именно за изменение на тази мярка е внесеното искане от Окръжна прокуратура-Бургас, тъй като единствено задържането под стража би било адекватно на високата обществена опасност на Горанов. Ако то бъде уважено, подсъдимият ще остане в ареста, в противен случай след 1 септември ще бъде освободен поне до 14 октомври, когато ще бъде гледано делото по същество.
Горан Горанов е осъждан и е признат за виновен от Районния съд в Бургас за тежко умишлено престъпление. Спрямо него се провеждат и други три неприключени наказателни производства, като две от тях са срещу него за нанасяне на телесни повреди на служители от затворите.