Клошаря обвинен в палежа на тютюневите складове остава в ареста

Пловдивският окръжен съд определи мярка за неотклонение  „задържане под стража” на Любомир Данчев. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. Клошарят е обвинен в извършване на престъпление по чл. 330 ал. 3 във вр. с ал. 2, т. 1, т. 2 и т. 3 във вр. с ал. 1 от НК за това, че на 20.08.2016 г. е запалил сграда,  находяща се в гр. Пловдив на ул. „Екзарх Йосиф“ № 13 със значителна стойност, собственост на „Р.И.П.А.“ ООД гр. Пловдив. Пожарът се е разпрострял и върху други сгради: сграда, находяща се на ул. „Иван Вазов“, собственост на същото дружество; сграда на ул. „Капитан Андреев“ и сграда на ул. „Г. М. Димитров“, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“ ООД  гр. Пловдив.
Пожарът е представлявал опасност за хората, живеещи  наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност. От деянието са последвали значителни вреди.
 Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Той е обвинен в извършване на престъпление, за което се предвижда от три до дванадесет години лишаване от свобода.
Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че той е извършил деянието, в което е обвинен.
Съдът счете, че е налице реална опасност да извърши друго престъпление, която се извежда и от степенна на обществена опасност на престъплението, която в този случай несъмнено е висока. Касае се за посегателство над културни ценности, символи на градския облик. От друга страна липсата на семейна ангажираност, на постоянна трудова заетост, на постоянен адрес, въпреки, че живее в Пловдив невъзможността Любомир Данчев да бъде намерен на известнитя му по лична карта адрес, скитническия начин на живот, мотивират реалната опасност и да се укрие и съществено да затрудни воденото против него наказателно преследване. По време на заседанието на съда от прокуратурата заявиха, че Любомир Данчев, е обществено опасен, тъй като досега е причинил умишлено три пожара, освен това е лежал в затвора за кражба. Неговият адвокат Стефан Левашки пък бе категоричен, че няма доказателства, че е  предизвикал пожара, за което е обвинен. Защитникът са аргументира с твърдението на пожарникар, че огънят е тръгнал от покрива на сградата, а обвинението твърди, че Любомир Данчев е придизвикал пожара, след кате е хвърлил незагасена цигара. Самият обвиняем отрече да е придизвикал пожара.
 Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивски апелативен съд.