Турция призна, че все още не е представила на САЩ доказателства за вината на Гюлен

Турция е признала, че все още не е предоставила доказателства на САЩ за съпричастността на ислямския проповедник Фехтуллах Гюлен към неуспешния опит за преврат в средата на миналия месец. Това съобщава американският вестник Foreign policy.

Изданието цитира Наджи Айдън Караманоглу - представител на турското посолство в САЩ, който заявява, че доказателствата за връзка на Гюлен с опита за пуч ''ще бъдат предоставени, когато му дойде времето. Невъзможно е да изпратиш подобни доказателства непосредствено след един такъв опит за преврат'', отбелязва той.

От дипломатическото представителство на южната ни съседка поясняват, че Анкара е отправила искане за екстрадацията на Гюлен още преди 15 юли, когато беше опитът за преврат. ''Гюлен вече беше разследван по подозрения за създаване на терористична организация и незаконна противодържавна дейност'', пояснява Караманоглу.

Анкара нееднократно отправя към Вашингтон ноти, искащи екстрадацията на Гюлен, който от 1999 г. живее в американския град Пенсилвания. Американски представители обаче нееднократно заявиха, че биха предали ислямския проповедник единствено при неоспорими доказателства за неговата вина, позиция, която за пореден път бе потвърдена от самия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън при скорошната му визита в Анкара.