Фермерските пазари станаха традиция в София

Животът

26-08-2016, 12:53

Снимка:

Пресцентър СО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В София правят постоянни фермерски пазари

Тези инициативи се посрещат с огромен интерес от производители и потребители

Фермерските пазари се развиха от 2014г. и вече имат традиция на пазара "Борово", "Иван Вазов". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на фермерски пазар пред Министерство на земеделието и храните в присъствието на министър Десислава Танева.
Имаме вече традиция при провеждането на фермерски пазари. От 2014 г. постоянни фермерски пазари - се провеждат на пазара в кв. "Иван Вазов", на този на Римската стена. Нашата амбиция и тази на общинските пазари е да разширяваме тази дейност", каза кметът Фандъкова.
От 2014г. ежеседмично, всяка сряда се организират фермерски пазари на пазар "Иван Вазов". На пазар "Борово" ежеседмично в събота се провежда специализиран фермерски пазар. Първи фермерски пазар се проведе в парк "Заимов" - 2014 г.
Поради огромния интерес от страна на производители и потребители към подобни инициативи, "Пазари Юг" стана домакин и съорганизатор и на различни тематични събития на пазар " Иван Вазов", както и съорганизатор на "Коледен фермерски пазар", на Великденски пазар, Седмица на българските черешите и на българския домат.
Тези инициативи се посрещат с огромен интерес от производители и потребители.
Фермерският пазар се организира от вестник "Български фермер", със съдействието на Столична община, Министерството на земеделието и храните, Българска асоциация "Биопродукти", фондация "Биоселена", "Хранкооп - София".
Пазарът е част от най-новата инициатива на вестника за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите. Вестникът в партньорство с Българската банка за развитие е организатор до края на 2016 г. на няколко фермерски пазара. Целта е чрез тях да се покаже, че има начини местните земеделски стопани и производители на храни да печелят, като пряко да продават стоките си на потребителите, на градските жители, които все повече се интересуват от качеството и чистотата на храната.