България е екстрадирала френския гражданин Мурад Хамид

Хамид е влязъл в България с влак от Сърбия на 26 юли като е заявил на граничните власти, че идва за седмица на почивка

България е екстрадирала френския гражданин Мурад Хамид, съобщават френски медии. Снощи около 20 часа е кацнал на парижкото летище Роаси. Хамид е заподозрян, че е искал да се присъедини към бойците на "Ислямска държава".

Днес 20 годишният студент ще се яви на разпит пред френските съдебни власти, съобщава източник на агенция Франс прес. Хамид е зет на един от нападателите срещу седмичника "Шарли Ебдо". Решението за екстрадирането му беше взето на 16 август от Софийския градски съд въз основа на европейска заповед за арест. Самият Хамид пожела незабавно да бъде върнат във Франция и се обяви за жертва на несправедливост. Обясни, че бил турист и искал да разгледа "Александър Невски".

Хамид е влязъл в България с влак от Сърбия на 26 юли като е заявил на граничните власти, че идва за седмица на почивка. На 28 юли минава през „Капитан Андреево". Турските власти го връщат заради 5-годишна забрана да влиза в Турция. Междувременно по международните канали постъпва информация, че Хамид е пътуващ боец към „Ислямска държава" и се смята за особено опасен. ДАНС приема, че е „истинска, настояща и сериозна опасност за националната ни сигурност". Ден по-късно пристига и европейската заповед за арест заради дейност, свързана с тероризъм.