Кметът на Казанлък откри Празниците в Долината на тракийските царе

Проявите продължават до 28 август

Мащабната програма за тракийските празници в първия празничен ден започна с откриването на международната конференция по тракология „Проблеми и изследвания на тракийската култура“. Участниците в десетото издание на научния форум бяха приветствани с „Добре дошли в Казанлък!“ от председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов и директора на Исторически музей „Искра“ Момчил Маринов. Г-н Златанов определи форума като „най-съществената научна част от празничните дни“. Той припомни впечатленията си от гостуването на изложбата „Епопея на тракийските царе“ в парижкия Лувър през април, миналата година, преминало при изключителен интерес. Именно това го е убедило, че „личното впечатление е най-добрият съветник“ и пожела на участниците в конференцията ползотворна обмяна на опит.

По време на двудневната конференция 22 учени ще разгледат 25 авторски презентации на някои от най-авторитетните имена по тракология у нас. В рамките на втория ден ще бъде представен том VIII от поредицата „Проблеми и изследвания на тракийската култура”, който ще излезе от печат следващия месец.

На площад „Севтополис“ Галина Стоянова накратко припомни успешните усилия за завършване на възстановителните работи по могилата Голямата Косматка, строителните работи по възстановяване и опазване на тракийските могили „Хелвеция“ и „Грифони“, предстоящото вписване на още 8 гробични могили в Индикативната листа на световното културно наследство като групов обект - разширение на знаменитата Казанлъшка гробница и благодари за подкрепата на Министерството на културата. Г-жа Стоянова се обърна към сериозно представените научни среди в публиката с думи на благодарност, че „никога не забравят Казанлък“. Кметът на Общината изказа специални благодарности за труда на директора на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов и неговия екип. На гражданите на Казанлък Галина Стоянова пожела: “Всеки ден да опознавате богатството, което имаме! Не само вие, но и вашите деца да го познават, разказват и опазват!“, каза тя.

Галина Стоянова връчи традиционната награда „Професор Александър Фол“ – 2016 на доц. д-р Георги Мавров от СУ „Свети Климент Охридски“. Връчването на приза на името на известния български траколог за цялостен принос в проучването и изследването на тракийската култура в България даде официалното начало на празничните дни в Долината на тракийските царе. За разлика от предишните години, когато статутът на наградата е бил само за проучване и популяризиране на тракийското наследство на казанлъшката долина, сега той е разширен за цяла България. Това е десетото годишно отличие, което за първи път се дава за принос в проучването и изследването на тракийската култура в национален мащаб. Първият му носител е покойният голям български археолог и приятел на Долината на тракийските владетели д-р Георги Китов.

Наред с председателя на Общински съвет – Казанлък, заместник – кметовете Даниела Коева и Михаил Михайлов, общински съветници, специални гости в публиката по време на официалната церемония бяха известни български траколози, някои от които са носители на научното отличие през годините. Сред тях са имената на доц. д-р Мария Чичикова, проф.Николай Овчаров, проф.Иван Маразов, проф. Валерия Фол, проф.Петър Димитров, както и италианецът д-р Консуело Манета, учени от водещи научни институти Национален археологически институт и музей към Българската академия на науките, Институт за балканистика с център по тракология към БАН, учени от СУ „Св. Климент Охридски”, Нов български университет, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, музейни работници от цялата страна.

По-късно през деня за децата гостоприемно отвори врати експозицията на каменни паметници в ИМ“Искра“. Сред античните артефакти на Лапидариума творческата работилница провокира детското въображение под мотото „По стъпките на тракийските майстори“. В рамките на два дни малките археолози ще бъдат запознавани с тънкостите на моделирането с глина, с предпочитаните цветове за работа от траките. Музейната зала е обновена и модернизирана през изминалите две години по проект „Лапидариум и детски кът при ИМ „Искра“ в сътрудничество и със средства на АНЦ – София, както и с любезната подкрепа на фондация „Америка за България“.

Още в първия ден паралелно отвориха врати две изложби: „Рисунки и акварел“ - обща идея на Огнемир Киров и джаз певеца, в необичайното амплоа на художник - Васил Петров. Творците получиха поздравления от заместник – кмета на община Казанлък Даниела Коева.

С награждаване започна експозицията с творби от национален конкурс „Траките“.

На една от главните улици в града – ул.“Искра“ заработи и традиционният „Панаир на тракийските занаяти“.

Тридневният Национален джаз фестивал „В долината на тракийските царе“ стартира с обиколка на колела и мелодичните изпълнения на джаз стандарти от великотърновския „Royal Dixie Band“ за забавление на гостите и жителите на Казанлък. Музикалният маршрут премина през централния площад и улиците на града, за да достигне до едно от емблематичните за казанлъчани места – парк „Розариум“. Поредицата от джаз концерти и джем сешъни са организирани от Надя Тончева – музикален директор на фестивала, певица от квартет „Траяна“ и настоящ преподавател по поп и джаз в Националното музикално училище „Христина Морфова“ в Стара Загора.

Веднага след официалното откриване на площад „Севтополис“ спектакълът „Легенда за мистичната златна маска“ на ансамбъл „Чинари“ представи различен разказ в танци и ритми за тракийските легенди с ефектна музика, сценография и оригинална хореография.

Приключили разходката си из Казанлък на колела, музикантите от „Royal Dixie Band” излязоха на сцената, за да поздравят гостите на първия празничен ден в Долината на тракийските владетели. А тя гостоприемно ви кани да станете част от традиционните празнични дни в края на месец август!