Стотици отбелязаха 139 години от Шипченската епопея

Бяха поднесени венци и цветя пред подвига на загиналите за Свободата на България

Стотици българи от различни краища на страната изкачиха заветния връх, дал началото на една нова държава, възкръснала от руините  с кръвта на руските войни и българските опълченци, съобщава радио Стара Загора.

И тази година десетки членове от патриотичните организации „Традиция“, „ Единение“ и „Родолюбие“ възпроизведоха моменти от сформирането на българското опълчение и неговата строева и стрелкова подготовка. Не бяха малко желаещите да опитат от  войнишкия  борш на руската военно-полева кухня .Много ентусиасти си направиха снимка като руски драгуни, редови войници или български опълченци с дрехи и реквизит от Руско-турската освободителна война или застанали до наследниците на храбрите защитници на Шипченския проход.

Други съпреживяха живите картини от най-драматичните моменти на горещото лято през 1877 г. когато на прохода се решава съдбата на цял един народ. Тридесетина смелчаци се впуснаха в надпреварата по изкачване на заветните стъпала към Паметника на свободата и в състезанието по туристическо ориентиране, а  туристите спазиха традицията и тази година да се съберат  на върха от 4 лъча. Най-издръжливите преминаха по редута на българските бойни позиции. Откритият урок по родолюбие проведе историкът  проф. Петко Петков от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. През целия ден бяха прожектирани  филми за Шипченската епопея за деца и за възрастни  Най-голям интерес и зрители предизвика възстановката на епичната битка при Орлово гнездо.

„От този висок връх Шипка, започна възкресяването на България! Днес е време да се обърнем към себе си и да се запитаме какво можем ние да дадем на България!“ Това каза в словото си по повод 139-та годишнина от Шипченската  епопея началника на  отбраната генерал Константин Попов.

Венци и цветя пред подвига на загиналите за Свободата на България в шипченските боеве поднесоха  Негово превъзходителство  посланикът на Беларус в България Владимир  Воронкович, консулът на Руската федерация в Русе – Татяна Горушко, народни представители от Габровска област , евродепутатът Андрей Новаков, областни управители и кметове на общини.