Все повече българи живеят под наем

Днес близо 16 на сто от сънардониците ни предпочитат да живеят под наем

Според статистика на Евростат близо 16% от хората у нас не обитават собствено жилище. Само преди няколко години страната ни беше на първо място в Европа, заедно с Румъния, по брой хора обитаващи собствени апартаменти или къщи, съобщава EkipNews.bg  . Според експерти промяната в нагласите се дължи основно на голямата вътрешна миграция и ръста на икономиката.
Преди няколко години над 90% от българите са обитавали собствени апартаменти или къщи. Последните данни на Евростат показват обрат в отношението към жилищния въпрос. Днес близо 16 на сто от сънардониците ни предпочитат да живеят под наем. Същевременно все повече българи се решават да изтеглят кредит за покупка на апратамент. Това води и до трайно увеличаване на цените на имотите, отчитат брокерите.
При новото строителство търсенето дори е значително по-голямо от предлагането. 80-90% от добрите апартаменти се изкупуват още "на зелено".
Любопитно е, че румънците продължават да са в начело по брой хора, живеещи в собствени жилища. След тях се нареждат Словакия, Литва, Хърватска и Унгария. България вече е нашесто място в тази класация. За сравнение в Германия близо 40 на сто обитават апартаменти или къщи под наем.