Земеделци, причинили пожар, няма да получават субсидии

Това заяви в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева

"Нямат право да получават субсидии лица или земеделски стопани, които са причинили пожар, примерно за изчистване на определено пасище. Средно годишно имаме между 10 и 15 такива случаи." Това заяви пред журналисти в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предава "Фокус". В Стара Загора Танева присъства на откриването на изложението БАТА АГРО 2016 Есен.

„Правилата са такива, че не могат да получават субсидии. От там насетне търсенето на отговорност е предмет на законодателството, което не е земеделско, по отношение на лицата, които причиняват умишлено или неумишлено пожари, вследствие на които има огромни щети", заявява Танева. По думите ѝ според статистиката между 3% и 4 % от възникналите пожари в земеделски площи, са умишлени и за тях се водят досъдебни производства.

 „Всички останали пожари, въз основа на които тази година се унищожиха 25 000 декара горски територии, са причинени неумишлено в резултат на това, че не се спазват елементарни норми. Когато си на полето при жега 40 градуса, не е нормално в пожъната нива да вариш буркани патладжан", коментира Танева, давайки за пример факта, че един от пожарите е възникнал поради варене на консерви.

"Ще се наложи залесяване веднага на около 2500 декара”, допълва земеделският министър, като уточни, че там пожарите са върхови и няма шанс да се възобновят естествено.

„Включили сме нови условия за уведомление на пожарните служби със заповед на двамата министри - когато се почистват земеделски територии, да се уведомяват пожарните. Всичко допълнително, което може да се въведе, ще го направим”, подчертава още Десислава Танева.