Археолози разкриха останки от античната крепост "Кария" край Шабла

Добруджанци

31-08-2016, 14:55

Снимка:

РИМ - Добрич

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Проучват античната крепост "Кария" край Шабла

Открити са и много монети, няколко питоса за съхраняване на зърно

Археологически екип разкри останки от стените и бойна кула от късноантичната и ранновизантийска крепост "Кария" край Шабла, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Костадин Костадинов пред журналисти, цитиран от БТА.
Селището се отъждествява с известното Карийско пристанище, което е създадено от колонизатори от областта Кария в Югозападна Мала Азия и е споменавано от антични автори.
Карел Шкорпил описва древното пристанище като правоъгълен басейн, успореден на брега с дължина 280 метра и ограден с три каменни насипа-вълноломи, посочват от музея.
При разкопките бяха открити много монети и няколко питоса за съхраняване на зърно, което вероятно е превозвано към Константинопол и други големи градове, добави научният ръководител на екипа Боян Тотев. По думите му поради абразията голяма част от укрепителното съоръжение вече е под вода и останките от крепостта са разкрити при строителството на новата морска естакада в Шабла.
Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", което е инвеститор на обекта, финансово подпомага и разкопките.
Мястото, на което е и Шабленският фар - най-старият по българското Черноморие, е уникално и може да се превърне в посещавана туристическа забележителност, каза Костадин Костадинов. Директорът на музея коментира, че районът има голям туристически потенциал и заради близостта на Шабленския нос.
Кметът на Шабла Мариан Жечев заяви, че общината ще търси възможности за европейско финансиране на туристическия обект.