Тереза Мей иска да превърне Брекзит в успех за Великобритания

Британският премиер Тереза Мей и цялото правителство на страната са категорични в желанието си да превърнат Брекзит в успех. "Длъжни сме да продължим да повтаряме, че Брекзит означава Брекзит", цитират думите на Мей световните агенции. Днес британският премиер е провела среща с министрите си извънградската си резиденция "Чекърс".

Това означава, че няма да има втори референдум по въпроса и няма да има опити да оставане в Европейския съюз през задната врата, уточнява Мей.

Няма да има опити за оставане в Европейския съюз през задната врата, е заявила Тереза Мей още в началото на срещата. Според министърът на икономиката в Обединеното кралство, Анна Соубри, обаче, икономическия растеж зависи от възможността за свободно придвижване на граждани между Великобритания и Европейския съюз. Въпреки наличието на подобни мнения в кабинета, Мей остава категорична в позицията си.

Тезата, че британското правителство трябва да уважи желанието на гражданите си, въпреки определените икономически негативи, които то носи в краткосрочен и дългосрочен план, бе нееднократно повтаряна от Мей, която зае премиерския пост след оставката на Дейвид Камерън. Все още обаче Мей, която по време на кампанията за референдума за бъдешето на Великобритания в европейската общност бе за оставане в съюза, не е направила конкретни стъпки за излизането на Обединеното кралство от ЕС.