ХХ МММК „Надежди, Таланти, Майстори“ стартира на 6-ти септември

Под патронажа на Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич

От 6 до 10 септември 2016 г. в град Добрич ще се проведе ХХ МММК „НАДЕЖДИ, ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ“. В дните на конкурса, разпределени по категории и възрастови групи, заявилите участие ще изпълняват предварително подадени по регламент произведения. Тази година общият брой на участниците е 59, включително 1 клавирно дуо, 1 дуо флейти и 1 струнен квартет. Освен от България, участие са заявили млади изпълнители от Турция и от Бразилия.

Жури в състав:

Председател - проф. Виктор Чучков. Световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавна музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали. През 2016 г. той празнува своя 70-годишен юбилей.

Членове:

Ринеке Смилде - флейта, Холандия

Преподавател по музика в Консерваторията на Принц Клаус в Грьонинген, Холандия и в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, Австрия. Има докторска степен по социални науки от университета в Гьотинген, Германия и магистърска степен по музикознание от Университета в Амстердам, Холандия. В продължение на много години концертира като флейтист и в същото време преподава флейта в консерваторията в Алкмаар и история на музиката в Кралската консерватория в Хага. От 1994 г. до 1998 г. е Директор на факултета по класическа музика в Консерваторията на Северна Холандия, а в периода 1998 - 2004 г. и неин Директор. През 1997 г. основава международния фестивал за млади изпълнители на камерна музика „Петър Велики“ в провинция Грьонинген и до 2006 г. е негов артистичен директор. Активен деятел в Европейската асоциация на консерваториите като от 2002 г. до 2005 г. е  Вицепрезидент. Почетен член на Гуидхол скуул. Гост професор и в Музикалната академия в Сараево. От 2014 г. е професор по музика във Виена.През 2008 г. е удостоена с рицарско звание от кралицата на Холандия. Духовно свързана с Добрич и вписана в Почетната книга на града  „За принос в развитието на музикалното изкуство в град Добрич“ .

Кремена Ачева - флейта

Завършва музикалното  училище "Проф. Веселин Стоянов"в родния си град Русе и Музикалната академия в София в класа на проф. Георги Спасов. Още на 12 г. започва активна концертна дейност като участник в Дните на българската култура във Виена, Прага и Братислава. Участник в Световния Младежки Оркестър "Jeunesses Musicales" в Швеция, Дания, Холандия и Германия. Активен участник в майсторските класове на Ален Марион, Аурел Николе и Андраш Адориян. През 1992 г. е финалист и носител на Наградата на публиката от Международния конкурс за флейта в Белград. Концертира като солист на Нов Симфоничен Оркестър, Софийски солисти, Ансамбъл „Оркестрал“, Софийска филхармония. От 1993 до 2014 г. е  участник в  Софийски фестивален оркестър в Академия Киджана, Сиена, Италия, където работи с диригентите Валери Гергиев, Юрий Темирканов, Джанлуиджи Джелмети. Носител на 1-ва награда от Конкурса за камерни дуа в Солун, Гърция. Изнася солови концерти с пианистката Ана-Мария Дафова в Япония.

Носител на наградата "Кристална лира". От 1993 г. е солист флейтист в Софийска Филхармония. Активен участник в оркестъра на ФМ Класик. Преподавател по флейта в НМУ "Проф.Любомир Пипков", София.

Масимо Гон - пиано, Италия

Завършва Музикалната академия "Джузепе Тартини" в Триест в класа на Лучано Ганте и при дипломирането си е удостоен със специална награда. Посещава майсторските класове на Винченцо Витале в Неапол и летните курсове на Никита Магалов в Женева. Следват концерти в цяла Италия (Teatro alla Scala, Teatro Regio di Torino, La Fenice, Filarmonica Romana, Teatri Verdi di Trieste, Teatro Massimo di Palermo) и в концертните зали на големи европейски столици.  Участва в редица международни фестивали като Mozart Festival, Serate musicali di Stresa, Mittelfest di Cividale, Estate Fiesolana, Asolo Musica и други. Има многобройни записи и издадени CD. Член е на жури на няколко международни музикални конкурси. Преподава в Музикалната академия "Джузепе Тартини" в Триест и е редовно канен за  майсторски класове в музикалните академии в Москва и в Будапеща.

Божидар Братоев - цигулка, Монако

Известен български цигулар и диригент, роден в София. Завършва с отличен успех НМА в  София  в класа на проф. Емил Камиларов и проф. Дина Шнайдерман. През 1968 г. участва в майсторски клас на Леонид Коган в Охрид, а през 1975 г. специализира в Петербургската  консерватория при известния цигулар и педагог Михаил Вайман. Като член, а по-късно и един от солистите на Българския камерен оркестър (1967–1970 г.) гастролира с Камиларов и Шнайдерман в многобройни европейски страни. От 1970 до 1983 година е концертмайстор на Оркестъра на РТВ Скопие, с който записва многобройни произведения. Паралелно концертира като солист и със симфоничните оркестри на Белград, Любляна, Загреб, Нови Сад, Скопие. Концертмайстор на Камерния оркестър в Клермон-Феран, през 1986 година става директор на Националния камерен оркестър  в Тулуза, с който постига големи успехи, между които "Grand Prix" на Френската академия. От 1989 г. работи в Монако, където води престижния клавирен квинтет "ПРО АРТЕ" от Монте Карло. Същевременно ръководи и “Ансамбъл АРТИС”, съставен от млади солисти и талантливи музиканти от Монако. Професор в Музикалната академия “Принц Рение III” – Монако.

Христо Танев, виолончело

Възпитаник на Националното музикално училище и на Националната музикална академия в София. Сред преподавателите му там са Константин Попов, Светослав Манолов и Димитър Козев. През 1992 г. получава магистърска степен от Джулиард Скуул в Ню Йорк, където учи виолончело със Зара Нелсова и камерна музика със Самюел Роудс от Джулиард квартет, както и със Сиймор Липкин, Феликс Галимир, Лилиан Фукс и Джонатан Фелдман.

Христо Танев е солист на повечето големи български оркестри и водещи фестивали в страната. Концертира в Германия, Испания, Русия, САЩ, Турция, Словакия и Сърбия. Има много записи за БНР, БНТ, bTV и различни звукозаписни фирми. От 1994 г. е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. Член е на Квартет Димов, както и преподава в Националната музикална академия и Нов български университет.

 

Конкурсът е отворен за всички почитатели на камерната музика, преподаватели и изпълнители.

Заповядайте да проследим конкурсната надпревара !

 

 

ПРОГРАМА

 

6 СЕПТЕМВРИ / ВТОРНИК / 2016 г.                                  13.00 ч.           Огледална зала „Нели Божкова“

ОТКРИВАНЕ. КОНКУРСНА ПРОГРАМА

СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ПИАНО, ФЛЕЙТА

ПЪРВА А ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

 

КАМЕРНА МУЗИКА

КЛАВИРНО ДУО /ІІ група/, ДУО ФЛЕЙТИ /І група/, СТРУНЕН КВАРТЕТ / І група/

 

7 СЕПТЕМВРИ / СРЯДА / 2016 г.                           13.30 ч.

КОНКУРСНА ПРОГРАМА

СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ФЛЕЙТА, ЦИГУЛКА, ВИОЛОНЧЕЛО, ПИАНО

ПЪРВА Б ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

 

8 СЕПТЕМВРИ / ЧЕТВЪРТЪК / 2016 г.                   13.00 ч.

КОНКУРСНА ПРОГРАМА

СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ФЛЕЙТА, ЦИГУЛКА, ВИОЛОНЧЕЛО, ПИАНО

ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

 

9 СЕПТЕМВРИ / ПЕТЪК / 2016 г.                            11.00 ч.

КОНКУРСНА ПРОГРАМА

СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ВИОЛОНЧЕЛО, ЦИГУЛКА

ТРЕТА И ЧЕТВЪРТА ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ               І ТУР

                                                                                  14.00 ч.

СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ - ВИОЛОНЧЕЛО, ЦИГУЛКА

ТРЕТА И ЧЕТВЪРТА ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ               ІІ ТУР

 

9 СЕПТЕМВРИ / ПЕТЪК / 2016 г.                18.00 ч.           Огледална зала „Нели Божкова“

ЦЕРЕМОНИЯ ПО ЗАКРИВАНЕТО