Излиза от печат сборникът „Те загинаха за Добруджа”

В сборника са описани имената на 15 500 войници и офицери от всички краища на България

Предстои да излезе от печат сборникът „Те загинаха за Добруджа”, който представлява своеобразен поименен регистър на българските войници и офицери, загинали на Добруджанския фронт през Първата световна война. Съставители на сборника са историкът Радослав Симеонов – уредник във Военното гробище-музей в Добрич, и Петър Бойчев – директор на Историческия музей в Тутракан, съобщава радио Варна.

Изданието се подготвя по повод 100 години от Първата световна война и от Добричката епопея, поясни Радослав Симеонов. По неговите думи, това е първото по рода си изследване на броя на загиналите на Добруджанския фронт през 1916-1918 г. В сборника са описани имената на 15 500 войници и офицери от всички краища на България, включително и от територии, които вече не са в пределите на България, като Западните покрайнини, например. Наскоро във Военното гробище-музей пристигнали хора от някогашния град Цариброд /сега Димитровград/ в Сърбия, за да се поклонят пред паметта на свой загинал родственик. Регистърът е плод на дългогодишни проучвания на двамата историци, които са изследвали информационните масиви във военния архив във Велико Търново, проучвали са историите на редица български полкове, войнишки паметници, специализирана литература. Това е обемна информация,  събрана в 1000 страници.

Базата данни съдържа описание на трите имена, войсковата част, годината на постъпване в армията, дата и обстоятелства, свързани със смъртта на загиналия. Има и информация не само за загинали по време на сражение, но и за воини, които са ранени и настанени в болници, където по-късно са починали. Представянето на сборника в Добрич ще е на 7 септември от 17 и 30-сет в дома-паметник „Йордан Йовков”.