Министър Ненчев: Твърденията на Румен Радев са национално безотговорни

Договор за 10 нови изтребителя ще бъде подписан до края на годината

Да се твърди, че българската авиация е приземена е национално безотговорно. Така коментира пред БТВ изказванията на бившия началник на ВВС и настоящ кандидат-президент на БСП Румен Радев военният министър Николяй Ненчев.

"Аз вече не вярвам на нито една дума на Радев. Той твърдеше на няколко пъти, че авиацията ще бъде приземена. Когато бяха БСП и служебното правителство и направи шоуто (авиошоуто „Това сме ние”, организирано през 2014 г. - бел.ред.), имахме 8 изправни МиГ-29. Сега имаме 9. През ноември ще получил още 2 двигателя от Полша – стават 10", посочи Ненчев.

Той допълни, че е обявена безпрецедентна за последните 25 г. процедура за доставка на още 10 неизползвани или ремонтирани двигателя, както и за други резервни части. На този фон, според министъра, за охраната на въздушното ни пространство са необходими два изтребителя и един дежурен.

Ген. Радев излезе от армията с мотива, че политическото ръководство е взело недопустимо решение чужди самолети да пазят небето ни.

„Българските военновъздушни сили изпълняват задачата по охрана на въздушното пространство самостоятелно или съвместно с други съюзници – по закон няма възможност да предоставим въздушното си пространство”, подчерта Ненчев.

Министърът посочи, че т.нар еър полисинг идва след решение на парламента от февруари и е странно, че командирът на ВВС не е хвърлил оставка тогава. „Оказва се, че български генерал не приема инициатива на Народното събрание”, посочи Ненчев и изрази мнение, че с това поведение трябва да се занимава прокуратурата.

Той допълни, че за пристигналите у нас американски самолети България няма да плаща нищо, а по-нататъшно участие на чужди машини за еър полисинг е обект на двустранни договори. Министърът подчерта, че нашите ВВС могат сами да пазят българското небе, но за пилотите е полезно да летят с колеги от други страни.

По отношение на отлаганото от години закупуване на нови изтребители, Николай Ненчев посочи, че вече има инвестиционен проект за 1,5 млрд. лв., с които да се купят 10 самолета. Договорът трябва да бъде подписан до края на годината.

„Ген. Радев днес е кандидат на БСП, партията, която не подкрепя инвестиционния проект за нови изтребители. Как се чувства в тази компания, как разговаря с тези хора, които не подкрепят проекта?”, запита Ненчев. Според него за генерала е имало индикации, че се готви за политическа кариера.

Министърът не коментира скандалите, свързани със семейния статус на Радев, но отбеляза, че сегашната жена на генерала е финансист във ВВС и това е „много тежък конфликт на интереси”.

Ненчев говори и по въпроса за президентските избори и по-точно станалата ясна вчера кандидатура на Реформаторския блок - Трайчо Трайков.

Военният министър призна, че водената от него БЗНС е подкрепяла други имена в битката за кандидат-президент от Реформаторския блок. Земеделците са били първо зад издигнатия в последствие за вицепрезидент ген. Съби Събев, а след това – зад Гроздан Караджов.Въпреки това той изрази надежда, че на Изпълнителния съвет на РБ кандидатурата на Трайчо Трайков ще бъде утвърдена.