"Памет за героите" в Художествената галерия

На 5 септември

Изложбата „Памет за героите” ще бъде  експонирана от  5 септември в зала №2 на Художествена галерия – Добрич. Тя е посветена на годишнината от драматичните събития през 1916 г. и е част от Програмата на проявите, посветени на Добричката епопея. С нея Националният инициативен комитет и Община град Добрич отбелязват  100 годишнината от Първата световна война.
Изложбата е с картини от фонда на галерията. Сред тях е и малък бронзов релеф – портрет на генерал Иван Колев от големия скулптор Андрей Николов, предоставен с партньорството на Национална галерия гр. София.
Експозицията започва със „Старият Добрич – окупация” на добричкия художник и учител Никола Тахтунов/1873 – 1947/.  В годините, когато Южна Добруджа е под румънска власт и българските училища в Добрич са затворени, той обучава тайно групи ученици по домовете им. В началото на септември 1916 г. след ожесточените боеве и многото ранени в освободения град, помага за разкриване на временни болници в училищните сгради.
Експозицията продължава с няколко малки по формат живописни композиции и една рисунка от Борис Денев /1883 – 1969/ които пресъздават моменти от Тутраканската епопея. Като повече български художници и Б. Денев е бил по фронтовете и е оставил над 460 рисунки, акварели,  произведения с масло и др, съхранявани в Националния военно-исторически музей в София. През 1915 г. той е назначен за главен военен художник  на Щаба на действащата армия и през 1916-17 г. е на Северния добруджански фронт. „Изнасяне на оръдията при Тутракан”, „Отстъпление на румънската армия – 1916 г.”, „Керван коли из Добруджа” и „Ропотът на конете против войната” са рисувани с маслени бои върху картон, а рисунката  с молив е с надпис от художника в десния долен ъгъл „В окопите след кръвопролитния бой при с. Арабаджии в Добруджа”.
След влизането на България в Първата световна война, Господин Желязков Сербезов /1873 – 1937/, художник с добруджански корени, е назначен за военен художник на 8-а пехотна тунджанска дивизия. От този период е картината „Поклонение на войниците пред мощите на св. Климент Охридски”.  Г. Сербезов, както и Борис Денев, участват във военния отдел на Общата художествена изложба в Берлин през 1916 г., посветена на войната.
В изложбата е отделено място на Добричката епопея и легендарния предводител на І-ва конна дивизия – генерал Иван Колев.
В табла могат да се прочетат спомени на участници в боевете за Добрич на 5, 6 и 7 септември; да се проследи биографията на генерала; мнения на военни - негови съвременници, за решаващата роля на ген. Колев в битката за Добрич.
Акцент в експозицията е бронзовият портретен релеф на ген. Иван Колев, дело на Андрей Николов /1878 -1959/ - скулптор с европейско образование, „един европеец от голям мащаб, който с живота и творчеството си приближава България към сърцето на Европа.” В изложбата ще бъдат показани две декоративни вази, изработени от гилзи, използвани  през Първата световна война,  произведени в Магдебург, 1917 г.
В дните на Европейското културно наследство, на 5, 6 и 7 септември Галерията обявява дни на отворени врати и ви очаква в изложбата „Памет за героите”.