Започват честванията по повод 100-годишнината на Тутраканската епопея

В тържествата ще участват местният клон на Клуб „Традиция“ и Родолюбивият комитет „Крум Страшний“

Изложба "Добруджа в годините на Първата световна война" ще бъде открита на 3 септември от 18:00 часа в Историческия музей в Тутракан. Изложбата е посветена на 100-годишнината от освобождението на Добруджа и представя възникването, развитието и разрешаването на Добруджанския въпрос. Автори на мобилната експозиция са Петър Бойчев, директор на музея в Тутракан и Радослав Симеонов от Регионален исторически музей-Добрич.

На 3, 4, 5 и 6 септември експозициите на Исторически музей в Тутракан и Етнографски музей "Дунавски риболов и лодкостроене" ще бъдат отворени за посетители от 9 до 16 часа.

На 3 и 4 септември в Мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.” ще бъдат организирани и проведени поредица от занимания на Национално дружество ”Традиция", посветени на годишнината от Тутраканската епопея, като акцент ще бъде турнирът по стрелба с въздушна пушка, който е част от дейностите включени в Национален проект “Приказка за България”. Проявите са в рамките на честванията за 100-годишнината от Тутраканската епопея.

 По повод тържествата в Тутракан от Община Шумен организират посещение на военната гробница. На 4 септември, неделя, в 7.00 часа от сградата на общината, ще тръгнат два автобуса с по 50 места за хората, които искат да се включат в честванията и да наблюдават възстановката на битката при Тутракан през 1916 година. Крепостта е превзета от войните на славната шуменска Четвърта преславска дивизия. От името на кмета на община Шумен Любомир Христов ще бъдат поднесени венци и цветя. В тържествата ще участват  местният клон на Клуб „Традиция“ и Родолюбивият комитет „Крум Страшний“.