100 години от Тутраканската епопея ще бъде отбелязана днес

Вицепрезидентът на България Маргарита Попова, военният министър Николай Ненчев, народни представители, ще участват в Националния-събор

Вицепрезидентът на България Маргарита Попова, военният министър Николай Ненчев, народни представители, представители на изпълнителната власт, историци, военнослужещи от Военно морските сили, както и офицери и сержанти от запаса ще участват в Националния-събор възпоменание в Мемориалния комплекс  "Военна гробница" в Тутракан.

За юбилейната годишнина да почетат паметта на ген. Пантелей Киселов ще пристигнат и неговите внуци, Почетните граждани на Тутракан - Пантелей Киселов от Швейцария и Мария Киселова от италианската столица Рим. В Мемориалния комплекс са монтирани стели, на които са изписани имената на всички загинали 2 546-ма българи. Възпоменанието ще започне от 9 часа със Заупокойна литургия в параклис "Св. Георги Победоносец" в село Шуменци, която ще отслужат митрополитите на Русе и Констанца - Наум и Теодосий. Кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов ще връчи Възпоменателна значка на 17 личности за значим принос в реставрирането на Мемориалния комплекс, в изследването, проучването и популяризирането на Тутраканската епопея. Над 200 души от Шуменска област ще се включат в тържествата за отбелязване на 100 годишнината от Тутраканската битка.

Участниците в събитието ще могат да видят възстановката на битката за Тутраканската крепост, в която ще участват членовете на клуб Традиция-Шумен и родолюбивия комитет „Крум Страшний“.

Годината е 1916-та, Първата световна война е в разгара си. След известни колебания през лятото Румъния се съюзява с вражеския за България Съглашенски съюз, което означава и нов боен фронт.

Главната цел на 3-та българска армия под командването на генерал Стефан Тошев е бързо настъпление в Добруджа и най-вече овладяване на могъщата Тутранска крепост, разполагаща с 15 форта, бетонни окопи и артилерийски позиции, гнезда за картечници и куполни оръдия, специални укрития за бойците и бойните припаси, три реда телени мрежи и какво ли още не. Доказани специалисти в превземането на непревземаеми крепости, българските войници доволно потриват ръце за възможността да отмъстят за подлото румънско нападение от Междусъюзническата война.

Генерал Пантелей Киселов дава заповед за атака на Тутракан в ранната утрин на 5 септември. Съпротивата е ожесточена, но съвсем не колкото атаката и още същия ден главната укрепена позиция пада. На следващия ден битката продължава и следобеда на 6 септември румънският гарнизон се предава. Пленени са близо 30 хиляди войници и офицери, както и цялото въоръжение на противника.

Падането на Тутракан дава началото на освобождаването на Южна Добруджа и неслучайно е запомнено в историята като „Тутраканската епопея"!"