Китайският президент Си Цзинпин откри официално срещата на Г-20

Тазгодишната среща на Г-20 е единадесета подред и протича в източния китайски град Ханджоу

Китайският президент Си Цзинпин откри днес официално двудневната среща на върха на 20-те най-големи световни икономики (Г-20), информират от БНТ. Той заяви, че Г-20 трябва да възприеме нови мерки, за да произведе устойчив растеж и да избягва протекционизма.


Тазгодишната среща на Г-20 е единадесета подред и протича в източния китайски град Ханджоу. Си се ръкува и позира за снимки с държавни ръководители, сред които президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин. След това лидерите се отправиха към конферентната зала на срещата.

В своето встъпително слово Си заяви, че световната икономика се възстановява, но е изправена пред многобройни предизвикателства в сферата на финансите, търговията и инвестициите. Той посочи, че на срещата на върха ще бъде обсъдено как да се постигне растеж, чийто мотор да са иновациите, както и по-ефективно глобално икономическо и финансово управление.

Страните от Г-20 трябва да се превърнат в механизъм за реакция предвид кризата в институциите за глобално управление, заяви Си, цитиран от ТАСС.

"Страните в Г-20 трябва да се превърнат в механизъм за реакция на кризите в институциите за глобално управление", заяви той. "Стратегическото планиране трябва да ни изведе по пътя към постигане на ново качество на развитие." Си каза, че процесът на икономическа глобализация протича неустойчиво поради протекционизма и рисковете в световната икономика. "Световната общност възлага големи надежди на срещата на върха на Г-20", добави той.