"Премълчано разказано" тази вечер на Аполония

Документалният театър пресъздава историите на три жени – реални прототипи на спектакъла, преживели насилие

Празници на изкуствата „Аполония“ 2016 г. и  Университетски театър към Нов български университет представят на  06 септември от 21:30 часа  в Градска галерия, гр. Созопол спектакъла „Премълчаното разказано”.
Това е документален театър на режисьора доц. Възкресия Вихърова, асистент доц. д-р Десислава Бошнакова,  с участието на Диана Спасова, Добриела Попова, Росица Гавренова и Яна Грозданова.
Документалният театър, подобно на документалното кино, работи със случки от  реалния живот. В спектакъла се използва вербатим техника, коeто означава, че както по време на репетициите, така и по време на самото представление актьорите чуват от слушалки в реално време документалните записите и ги възпроизвеждат на сцена. Понякога актьорът чува за пръв път определен текст по време на представлението, при което не е в състояние да скрие или овладее своето първо впечатление и усещане. 
„Премълчаното разказано” пресъздава историите на три жени – реални прототипи на спектакъла, преживели насилие. Те са на различна възраст, заемат различни позиции и имат различен социален статус. Обединява ги едно....ПРЕМЪЛЧАНОТО.
Екипът на спектакъла в продължение на девет месеца изразява своята подкрепа и съпричастност към борбата с насилието над жени като съпътства кампанията „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието!” на ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел. 
Спектакълът „Премълчаното разказано”  разказва истински истории предоставени от жени, имали куража, макар и анонимно, да споделят с екипа на спектакъла света, в който живеят.  За целта функционира е-майл адрес: womentales@nbu.bg, на който всички желаещи могат да изпращат своите истории.