Томислав Дончев: "Турски поток" не е конкуренция на газов хъб "Балкан"

Инициативата на разработването на газов хъб „Балкан” не е нито алтернатива, нито продължение на „Южен поток”. Това е съвсем различен проект, заявява вицепремиерът

Безсмислено е "Турски поток" да се разглежда като конкуренция на газов хъб „Балкан”. Това заяви вицепремиерът и министър по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев по време на посещение в газовата компресорна станция „Провадия".

По думите на Дончев, цитирани от "Фокус",  проектът за изграждането на газов хъб „Балкан” е различен от първоначалния вариант на проект „Южен поток”. „Инициативата на разработването на газов хъб „Балкан” не е нито алтернатива, нито продължение на „Южен поток”. Това е съвсем различен проект”, заявява вицепремиерът.

Нама поводи за притеснение по отношение на транзита на газ за следващите 14 години, категоричен е Дончев. „Ние имаме договор, който е в сила 14 години напред и, в който има всички клаузи, включително и клаузата „ползвай или плати” или „достави или плати”, подчертава още той.

Според Дончев големите газови проекти не се случват за година или две, като само подготвителната им фаза трае около две-три години. „Неслучайно по време на инвеститорската кръгла маса за газов хъб „Балкан” беше повдигнат критичният въпрос – всичко в която и да е държава-членка трябва да се случва съобразно изискванията на европейското законодателство без значение дали държавата-членка е България, Гърция или друга. Ние поехме ангажимент, което е наше задължение като държава-членка изключително стриктно да следим за това”, посочва още Томислава Дончев.