Една пета от местата в СУ останаха свободни и след трето класиране

От Алма матер обявиха допълнителен прием, а документи за него ще се приемат от 7 до 4 септември

Една пета от местата в Софийския университет останаха свободни и след трето класиране. От Алма матер обявиха допълнителен прием, а документи за него ще се приемат от 7 до 4 септември. Ето и в кои специалности все още има места.

Свободните места за бъдещи юристи безспорно правят най-голямо впечатление сред онези, за които Алма матер обяви допълнителен прием. Това е така, защото Правото винаги е било сред най-желаните специалности в Софийския университет, съобщи БНТ. Тази година обаче 84 от местата са останали непопълнени - 47 за редовно обучение и 37 за задочно.

Сред традиционно предпочитаните специалности, в които записалите се студенти са по-малко от очакваните, се открояват още социологията, политологията, журналистиката, връзките с обществеността и стопанското управление. Много свободни места има още във филологическите и педагогическите специалности. Историческият и Геолого-географският факултет също не се радват на голям интерес.


Една от причините за това е, че завършилите средно образование са с 22 хиляди по-малко от свободните места във висшите учебни заведения. По-малкото студентие обаче водят и до по-ниско финансиране. Държавата вече предприе първата стъпка и тази година студентите, за чието обучение ще плаща, са с 9000 по-малко.