Три варианта за ремонт на бул. "Дондуков" представи зам. кметът Крусев

Проектите за реконструкция на столичния булевард не променят неговия характер

Цялостният ремонт на бул. „Княз Ал. Дондуков“, който предвиждаме за 2017 г., е разработен в три варианта. Проектът предвижда реконструкция на трамвайния релсов път, пътните платна и контактно кабелна мрежа в участъка от ул. ”Кракра” до Младежки театър”. Това каза зам.-кметът Евгени Крусев по време на обществено им представяне. То се проведе в сградата на бившето кино „Левски“ на бул. „Янко Сакъзов“ №30 в присъствието на кмета на район „Оборище“, главния архитект на район „Оборище“ и главния архитект на София арх. Здравков. Изпратени са покани до всички домоуправители на етажни собствености.
   
Проектът за реконструкция на столичния булевард не променя неговия характер и запазва габаритът на пътното платно от 18 м с два тротоара по 5 м.
Разработените варианти са:
   
Вариант №1 предвижда павирана настилка на пътните платна и при трамвайните трасета. Вариант №2 предлага изпълнение на активните пътни платна с асфалтова настилка и на павирана настилка при трамвайните трасета и зоната за паркиране. Вариант №3 е с асфалтова настилка при активните пътни платна, трамвайните трасета и в зоната за паркиране.
   
В рамките на цялостния ремонт ще бъдат напълно обновени тротоарите, уличното осветление и отводняването, като е предвидено и изпълнение на мерките за достъпна среда.
   
Предвижда се изграждането на перони в района на трамвайните спирки. Проектирани са по два перона на всяко от кръстовищата бул. „Княз Ал. Дондуков” – ул. „Георги Раковски” и бул. „Княз Ал. Дондуков” - бул. „Васил Левски”. Оставащата лента за движение на моторни превозни средства е 3,50м. Пероните са обособени до пешеходните пътеки на кръстовищата, за да могат пешеходците да използват за пресичане фазата на светофарите.
   
Предишната реконструкция на релсовия път по бул. „Княз Ал. Дондуков” е от 1992 г. С цел намаляване на шума от трамвайното движение сега се предвижда монтиране на шумо и виброизолационни елементи.