Близо 2400 първокласници ще прекрачат училищния праг в Бургас

При най-малките са приети 2 750 деца в яслена възраст и І-ва възрастова група в детската градина

Тази година училищния праг в Бургас ще прекрачат 2 372 първокласници. Възходящата тенденция продължава и потвърждава статута на града като един от тези с трайно нарастващо младо население. За сравнение - първолаците през 2015-та бяха 2 225.

При най-малките са приети общо 2 750 деца в яслена възраст и І-ва възрастова група в детската градина.

Няколко са иновациите, които вдигат нивото на бургаското образование тази година. По идея на кмета Димитър Николов се въвежда пилотно компютърно обучение за деца от ІV-та възрастова група /6-годишни/. Първоначално са включени 300 деца от детските градини "Звездица-Зорница", "Вълшебство" - централна сграда и филиал, "Здравец", "Слънце" и "Калина Малина" в кв. "Ветрен". В тази възраст малчуганите имат развито визуално мислене и умеят да работят в динамична среда. Обучението цели използването на технологиите като средство, а не като предмет в образователно-възпитателния процес, тоест ще се използват от учителя за формиране на знания по отделните образователни направления. За реализирането на идеята за модерна детска градина ще се използва интерактивна хардуерна технология, която включва интерактивна дъска, лаптоп, мултимедиен проектор и индивидуални таблети за децата, които се използват дозирано, за кратки образователни задачи, визуализирани на интерактивната дъска.

Учителите в пилотните детски градини ще преминат специално индивидуално обучение за предстоящата работа с децата.

Тази есен две бургаски училища разкриват паралелки по дуално обучение за първи път в новата история на града. Това са Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов". Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"