С демонстрации и спасителна акция започна Седмицата на пожарната безопасност /снимки/

Животът

12-09-2016, 14:21

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Две приемни организират пожарникарите в Горна Оряховица

С демонстрации на техниката и как се спасява пострадал при пожар от трети етаж в РСПБЗН в Горна Оряховица започна Седмицата на пожарната безопасност. Първите гости на пожарникарите тази сутрин бяха деца от Детска градина „Ален мак”. Голямо вълнение сред малчуганите предизвика възможността да се качат в пожарникарските и спасителните автомобили, да пуснат сирената или да изпробват клаксоните. С интерес децата проследиха и спасителната акция с участието на алпинистите от спасителния отряд. Те демонстрираха как се спасява пострадал от 3-я етаж на горяща сграда чрез алпийски способ. Изключително преживяване бе и демонстрацията на водното оръдие върху противопожарния автомобил.

След демонстрациите, малчуганите имаха възможността да разгледат изложбата от детски рисунки „С очите си видях бедата” и да се почерпят с лакомства, които служителите на РСПБЗН бяха подготвили специално за тях.

Седмицата на пожарната безопасност ще продължи до 16 септември. На 14 септември се чества и професионалният празник на пожарникарите.

На 13 и 15 септември от 09.30 ч. до 12.00 ч. РСПБЗН в Горна Оряховица организира приемна за гражданите. Районната служба се намира на ул. „Стоил войвода” №3, а телефонът за контакти е 0618 6 00 64. През цялата седмица на пожарна безопасност са предвидени мероприятия в детски градини в общините Горна Оряховица и Лясковец с различни демонстрации и беседи.

На 14 септември в РСПБЗН – Горна Оряховица ще бъде отслужен водосвет. На професионалния празник е предвидена и среща с ветерани и бивши служители на пожарната.

В рамките на Седмицата на пожарната безопасност ще се организират и работни срещи с кметовете от общините Горна Оряховица и Лясковец, по време на които ще се обсъди взаимодействието, закона за изменение и допълнение на закона за защита при бедствия, обучението и съвместната работа с доброволните формирования.

Всички служители на РСПБЗН – Горна Оряховица са се включили и в дарителска кампания в помощ на децата на загиналите при изпълнение на служебния дълг пожарникари и спасители.