Задълбочаваме сътрудничеството с Китай

Правителството одобри позицията и състава на българската делегация за Шестнадесетата сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество

Правителството одобри позицията и състава на българската делегация за Шестнадесетата сесия на българо-китайската Междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество. Тя ще се проведе на 26 септември 2016 г. в София.
Съпредседател от българска страна е заместник-министърът на икономиката Любен Петров, а от китайска страна – Джан Сянчън, който е заместник-представител на Китай по въпросите на международната търговия (с ранг заместник-министър).
По време на сесията ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на търговията и инвестициите, селското стопанство, транспорта и инфраструктурното строителство, енергетиката и туризма.
Китай е първостепенен партньор на България в Азия и заема второ място сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз. През 2015 г. стокообменът възлиза на 1688,7 млн. щ. д., като вносът от Китай е 1076,3 млн. щ. д., а износът ни – 612,4 щ.д., което представлява нарастване от близо осем пъти за последните десет години.