Забраната за носене на бурки отново в НС

От Патриотичния фронт искат забраната да е на национално ниво

С обсъждане на проект за решение за обявяване на Ден на българо-унгарското приятелство ще започне работата на парламента. Депутатите трябва да обсъдят забраната за носене на бурки.

Мярката ще бъде обсъждана на фона на решение на редица общини да въведат забрана за носене на облекло, което прикрива лицето. Депутатите от Патриотичния фронт предложиха забраната да е на национално ниво, а глобата да е от 200 до 1500 лева. Още на първо четене промяната мина с голямо мнозинство.

Забраната няма да важи за домовете на гражданите, местата за молитва, както и ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост.

С промяна в Наказателния кодекс склоняването към носене на бурки ще се наказва със затвор до 3 години и глоба от 5000 лева. При склоняване на малолетни лица наказанието става до 5 години затвор и глоба от 10 000 лв.

Според ДПС текстовете създават опасност за дискриминация на религиозна основа, а от ДОСТ на Лютви Местан видяха сделка на управляващите с Патриотичния фронт за подкрепа на правителството.