Убийца обжалва 7 годишна присъда

Обвинението настоява присъдата на Венета да бъде увеличена на 12 години затвор

 

Апелативният съд във Варна разгледа днес жалбата на Венета Ангелова против 7 годишната присъда на Шуменския окръжен съд за убийството на мъжа й Севдалин, извършено в дома им през м. май миналата година в с. Салманово, област Шумен. Втората съдебна инстанция разгледа и протеста на прокуратурата в Шумен срещу размера на наказанието. Обвинението настоява присъдата на Венета да бъде увеличена на 12 години затвор при първоначален строг режим.

На 1 юни тази година, при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт Шуменският окръжен съд присъди 7 години «лишаване от свобода» на 22 годишната подсъдима затова, че на 21 май 2015 година умишлено убила мъжа, с когото живеела на семейни начала, като му нанесла един удар с нож в гърдите. Общият размер на присъдените обещетения на децата и майката на убития възлиза на 260 000 лева.

Пресслужбата на съда припомня, че Венета и Севдалин се познавали от ученическите си години. През 2012 г. се родила първата им дъщеря Ренета, а година по-късно и втората – Жасмина. През миналата година отношенията между тях започнали да се влошават, а битовите скандали завършвали често с побой над младата майка. Поредният скандал на 21 май отново ескалирал с размяна на обиди и удари. Венета нанесла само един удар с нож в гърдите на 23 годишния мъж, но с него засегнала сърцето и причинила смъртта му. Съдебните експерти уточнили по-късно, че смъртта на Севдалин Христов се дължи на масивна остра кръвозагуба, развила се вследствие прободното. нараняване на сърцето. Смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна.

В жалбата си пред въззивния съд подсъдимата настоява съдът да преквалифицира деянието от умишлено убийство в убийство, извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 30 дневен срок.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"