Кралев настоява за по-добра синхронизация между спорта и образованието

Кралев пристигна специално в морския ни град за откриването на Европейската седмица на спорта

Министър на спорта Красен Кралев заяви в Бургас, че е необходима по-добра синхронизация между Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието и науката, което ще разреши с по-бързи темпове обездвижването на младите, както и проблемите в спорта. Кралев пристигна специално в морския ни град за откриването на Европейската седмица на спорта, чиято основна идея е популяризиране на масовия спорт.
„Без да наваксаме това, което пропуснахме във физическото възпитание на децата в училищата, няма как да говорим за елитен спорт и винаги ще се чудим защо медалите ни намаляват. Трябва да се обърне огромно внимание на спорта на подрастващите. Виждате, че това е проблем в цяла Европа. Страни членки на Европейския съюз отбелязват, че има проблеми с обездвижването на подрастващите поколения и правят всичко възможно да приобщят колкото се може повече млади хора към каузата за спорта. Държавата, без участието на родителите и учителите, няма как да успее да се справи сама с този процес на привличане на децата и подрастващите към спорта”, каза Кралев.
Спортният министър поясни, че трябва да има по-добър синхрон в работата на двете министерства – на спорта и образованието.
„Това, което се опитваме да направим, е да постигнем разбирателство относно съдържанието на програмата в часовете по физическо възпитание, да се опитаме да увеличим извън класните форми за спортуване, заедно с образователното министерство и общините. Изключително бавно се прави реформа в спорта. Дълги години сме вървели по едни път и никой не иска да промени начина, по който са били установени нещата. Резултатите след промяна идват късно – едва след 4-8 години. Затова трябва по-бързо да направим промените. Знаете колко време говорим за този прословут трети час по физическо възпитание, че треньор трябва да влезе в училищата, за да се мотивират много повече млади хора да участват в заниманията. Тази година за първи път ще има такива занимания с активно участие на треньори. Но аз съм оптимист, защото виждам че има разбиране, все повече хора осъзнават необходимостта от това да активизират младите и да увеличат дейността им в спорта.