Световното първенство по УШУ стартира в Бургас

1000 бойци от 50 държави ще мерят сили в оспорваното съревнование

Между 28-ми септември и 3-ти октомври Бургас става арена на едно от най-значимите събития в спортния календар на България за 2016г. Градът край морето спечели домакинството на 6-то Световно първенство по УШУ за младежи с конкуренция с Москва, Джакарта и Шарм ел Шейх.

1 000 бойци от 50 държави ще премерят сили в оспорвано състезание на физическа и психическа устойчивост, типични за този спорт на вековете, познат сред широката публика с името кунг –фу

Още в началото на 90-те в България пристигат майстори по бойни изкуства, които предават знанията си и формират първите треньори. Още преди това УШУ се тренира, но поради тогавашния политически строй, който не толерира източните бойни изкуства, практикуващите правят това скрито, набавяйки си литература от чужбина и криейки се по мазета и тавани. За щастие тези години са далеч и у нас вече има сериозна и професионална организация като Българска федерация по УШУ.

„Световният шампионат предоставя възможността да покажем страната си пред света – 1000 състезатели от 50 държави ще пристигнат с Бургас от почти всички континенти. Сред участниците са и състезатели от Китай, САЩ, Русия дори Мозамбик и Иран. Всички те пристигат със своите щабове и се надяваме да представим нашия град Бургас в най-добрата му светлина и да ги очароваме с българското си гостоприемство“, сподели пред Бургас Утре президентът на Българската федерация по УШУ – Стефан Колев.

„Естествено, имаме и една голяма цел, за която това състезание е важна стъпка, а именно да успеем да покажем прекрасния си спорт на повече деца и родители и да имаме повече българчета в залите по УШУ. Нашият спорт не само развива всички физически качества, но и почива върху древна философия, в която думи като чест, самодисциплина, лоялност не са архаизми“, добави Колев.

Той акцентира на факта, че от години не сме имали толкова силен отбор, а никога не сме имали толкова талантлив. Състезателите ни от няколко месеца се подготвят с много силен треньор от Виетнам – Ли Трънк Хю, който е многократен световен шампион.

Конкуренцията обаче обещава да е голяма, тъй като в Бургас ще дойдат най-силните състезатели до 18 години, бъдещите шампиони при жени и мъже – Китай, Русия, Малайзия.  „Надявам се нашите момчета и момичета да покажат най-доброто от себе си и да зарадват публиката в Зала Младост, която се надявам да е многобройна. Най-доброто за тях те първа предстои“, сподели президентът на федерацията.

Откриването ще бъде на площад Тройката на 28-ми септември от 19:00ч. с грандиозни шоу и демонстрация на фаворитите. Грандиозното събитие се организира с подкрепата на Министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев и Община Бургас.

Цялото интервю с президента на Българската федерация по УШУ можете да прочетете тук.