Българинът Ружди Ружди със световен рекорд на Параолимпиадата в Рио

Параолимпиецът спечели злато със световен рекорд в Рио

Ружди донесе първото златно отличие за България от параолимпиадата в Рио де Жанейро. Той завоюва титлата в тласкането на гюле със световен рекорд, като подобри с 29 см собственото си постижение от Европейското първенство през юни в Гросето. Ружди тласна гюлето на 12.33 м още в първия си опит, докато европейската титла взе с резултат 12.04 м.
Това е пета параолимпийска титла за България в историята.

Иранецът Хамед Амири спечели сребърния медал също със световен рекорд, но в клас (F54) с 11.40 м от петия си опит. С 1 см по-слаб бе най-добрият опит на поляка Лех Столтман (11.39 м), който взе бронза.

Това е втора голяма титла в кариерата на Ружди, който през октомври миналата година спечели златния медал на гюле от световното първенство за хора с увреждания в Доха (Катар). Преди 5 дни той се класира на шесто място в дисциплината мятане на диск в група F54/55/56 в Рио.

Ружди Ружди е роден на 14 април 1991 в Глоджево. Когато е на 17 г. катастрофира тежко и оттогава е със счупен гръбначен прешлен и парализа. По време на рехабилитацията си в Павел баня Ружди се запознава с параолимпийката Даниела Тодорова и с нейния брат и треньор Радослав Тодоров, които го запалват за параолимпийските атлетически дисциплини, и по-специално за мятанията.<

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев използва социалната мрежа Фейсбук, за да поздрави българския атлет.

Русенецът Ружди Ружди постави световен рекорд с 12.33м.в първия си опит на Параолимпийските игри в Рио ! Браво :)

Публикувахте от Krassen Kralev в 16 септември 2016 г.