Рекорден брой туристи през това лято

Туризъм

18-09-2016, 10:08

Снимка:

burgas.utre

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Без хранителни инциденти премина летния туристически сезон по Черноморието

Около 5 млн, туристи са посетили България през летния сезон

Прогнозите ни показват, че ще посрещнем между 4,8 и 5 млн. чуждестранни туристи през Лято‘2016, което ще бъде рекорд. Това стана ясно от днешното участие на министъра на туризма Николина Ангелкова в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.
„За първите седем месеца на 2016 г. (от януари до юли), България е посетена от 4,5 млн. чуждестранни туристи, което в сравнение със същия период на 2015 г. е ръст от близо 17%“, съобщи министър Ангелкова. За първите седем месеца, всички туристи (българи и чужденци) са реализирани общо около 14 млн. нощувки, което представлява над 18% ръст, а приходите от тях възлизат на около 665 млн. лв. „Тези данни показват, че усилията, които полагаме, за да постигнем основната ни цел – да превърнем страната ни в целогодишна туристическа дестинация, дават резултати“, коментира още тя и добави, че ако тези темпове се запазят до края на годината, 2016 ще се окаже най-успешната за българския туризъм.
Това лято се наблюдава завръщане на туристите от Франция, Полша, Чехия, Унгария и се запазва интересът от традиционните големи пазари за българския туризъм като Румъния, Германия, Великобритания, Израел и др., стана ясно от думите на министъра. „Много добри резултати постигаме на пазар Русия“, подчерта тя. Според данните на Министерството на външните работи руските визи, издадени в българските консулства в периода април-август, са над 260 хил., като ръстът в сравнение с предишната година се движи между 20 и 30%. Тази данни идват на фона на информация за общ спад на руските пътувания в световен мащаб - според данни на Съюза на руската туристическа индустрия, разпространени в медиите, броят на руските туристи, пътували в чужбина през първото полугодие на  2016 г., е намалял с около 28% в сравнение с предходната година.
Очаква се около половин милион българи да пътуват в страната ни през почивните дни около 22 септември. Предпочитани са морските курорти, но има пътувания и към вътрешността на България, стана ясно от участието на министъра. Тя коментира още, че цените на Черноморието са по-ниски с около 30% от летните оферти. Планинските ни и спа курортите също готвят специални предложения за почивните дни.
„Туристопотокът между България и Гърция е сравним, като за първите седем месеца около 630 хил. българи са били в южната ни съседка, докато 600 хил. гърци са дошли в страната ни“, каза министър Ангелкова в отговор на въпрос за предимствата на южната ни съседка. Тя коментира, че се наблюдава устойчиво нарастване на пътуванията и в двете посоки. „За първите два летни месеца – юни и юли, повече гръцки туристи са дошли в България, отколкото българи са пътували за Гърция. Това са данните на официалната статистика и показват, че ние също сме атрактивна дестинация за нашите съседи“, коментира министър Ангелкова. В абсолютни стойности над 286 хил. гърци са дошли в България през юни и юли, докато около 216 хил. българи са били в Гърция за същия период, като данните за гръцкия туристопоток са формирани на база реализирани нощувки. „За нас е много важно, че се запазва интересът на българите да пътуват в страната си. Статистиката показва ръст на вътрешния туризъм от около 11% за първите 7 месеца на годината“, каза министърът на туризма. Тя допълни, че в активния период на отпуските, юни и юли, над 800 хил. българи са  отседнали в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в България (отново ръст от около 10%).