Цветни чадъри за гей права - акция в Белград

Хомосексуалистите в Сърбия се оплакаха от нетърпима дискриминация

Коалиция от шест гей-лесбийски организации в Сърбия раздаваха чадъри с цветовете на дъгата на централния площад в Белград. Целта на проявата бе да привлече вниманието към проект за защита на правата на хомосексуалистите.

Акцията под мотото "За шарени есенни дни" премина без инциденти. В съобщение организаторите посочиха, че забраната на гей парада миналата година и насилието над членове на гей-лесбийската общност предишни години са "очевидни прояви на неадекватната система", но съществуват и други видове дискриминация.

Въпреки че в Сърбия има няколко закона, изрично забраняващи дискриминацията на базата на сексуална ориентация, има много случаи на физическо насилие или дискриминация на работното място, които остават "невидими" както в обществото, така и пред закона, се казва в документа, съобщава БТА.

Шестте организации съобщиха, че по тази причина са решили да подготвят интернет сайт, който ще дава отговори на многобройните въпроси и проблеми, с които хомосексуалистите се сблъскват всеки ден - как да си сменят фамилията след сключен в чужбина еднополов брак, как да се справят с насилие в семейството, как да реагират на графити на омразата.

Планираният за началото на октомври миналата година гей парад в сръбската столица бе забранен "заради подготовката на големи безредици от страна на екстремисти", а по време на гей парада през 2010 г. бяха ранени над 100 полицаи, а десетки крайнодесни активисти бяха арестувани за насилие.

Тазгодишният гей парад в Белград е планиран на 6 октомври. Сърбия е под силен натиск да защитава човешките права, включително на хомосексуалистите, ако иска един ден да стане част от ЕС.