Приключи живописен пленер ,,Каварна 2016“

С познати места от Каварненския край

На 17 септември приключи живопистият пленер ,,Каварна 2016“. За деветнадесета поредна година Община Каварна и ХГ,,Христо Градечлиев“ дадоха възможност на утвърдени български художници да се вдъхновят от красотата, да рисуват под открито небе, сред природата или в града. 
 В пленера участваха - Долорес Дилова, проф. Десислава Минчева, Ели Станчева, Веселин Начев, Боян Боев, Валентин Узунов, Иван Велчев. Творците се срещнаха в Каварна, за да претворят в платната си красотата на това кътче от родното ни Черноморие. Те пресъздаваха в картините си скалите, залива Болата, нос Чиракман, нос Калиакра, Камен бряг и други емблематични или по-малко познати места от Каварненския край. Запечатаха в платната си естественото осветление във въздушна среда, както и отенъците и преходите на светлината.
 На общата си срещата с кмета  на община Каварна Нина Ставрева, авторите споделиха, че тук се зареждат, а пейзажите от района на Каварна присъстват в творбите, които те създават и през останалата част от годината. Картините им обикалят страната и света участвайки в изложби и носейки със себе си тази красота.
 Всеки автор участвал в пленера дарява за фонда на ХГ,,Христо Градечлиев“ свои платна, благодарение на което, галерията притежава една богата колекция от съвременно българско изкуство.